VN-chef steunt aanval op IS

VN-chef Ban Ki-moon staat achter de luchtaanvallen op extremisten in Syrië. De verschillende extremistische groepen vormen volgens hem een directe bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.

Ban verwelkomde tijdens de opening van de VN-klimaattop in New York de "internationale solidariteit'' in de strijd tegen extremistische groepen.

Burgerdoden

De Verenigde Staten en vijf Arabische landen hebben gisteren en vandaag luchtaanvallen uitgevoerd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië. Tot gisteren was alleen IS in Irak gebombardeerd.

De VN-chef benadrukte dat de landen die meedoen aan de luchtaanvallen zich moeten houden aan de internationale normen op het gebied van mensenrechten. Ook moeten ze voorzorgsmaatregelen nemen zodat er geen of zo weinig mogelijk burgerdoden vallen.

Niet onder controle

Ban bevestigde dat de Syrische autoriteiten vooraf op de hoogte waren gesteld van de aanvallen. Volgens hem hebben de luchtaanvallen plaatsgevonden in gebieden die het Syrische regime niet meer onder controle heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl