Turkije bereid militair te helpen

Turkije is bereid de luchtaanvallen te steunen die onder Amerikaanse leiding worden uitgevoerd op doelen van Islamitische Staat in Syrië. Dat zei president Erdogan in New York, in de marge van de klimaatconferentie die de VN daar houdt.

"Wij zullen de benodigde steun geven aan de operatie. Die steun kan militair zijn, maar ook logistiek", zei Erdogan tegen een Turkse televisiezender.

Tot nu toe deden Koerden in het noorden van Syrië tevergeefs een beroep op Turkije om mee te doen aan de strijd tegen IS. Dat jihadleger heeft al dagen de Koerdische stad Kobani vlakbij de grens met Turkije omsingeld. Tientallen dorpen in de omgeving van de stad zijn al ingenomen.

Gruweldaden

Koerden die het gebied zijn ontvlucht en naar Turkije zijn ontkomen, vertellen over gruweldaden van IS-strijders. Veel mannen worden onthoofd en vrouwen verkracht, zeggen ze.

De veranderde Turkse opstelling heeft vermoedelijk te maken met de vrijlating, afgelopen zaterdag, van 46 Turken die in juni werden gegijzeld toen IS het Turkse consulaat in de Iraakse stad Mosul bestormde. Onder de gijzelaars waren diplomaten, militairen en kinderen. Ze zijn vermoedelijk vrijgekomen door een actie van Turkse veiligheidsdiensten.

Afzijdig

Erdogan zou zich afzijdig hebben gehouden om het leven van de gijzelaars niet in gevaar te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl