NOS NieuwsAangepast

Coalitie worstelt met mandaat IS

De coalitiepartijen VVD en PvdA worstelen met de vraag of een volkenrechtelijk mandaat nodig is voor Nederlandse steun aan het Amerikaanse ingrijpen in Syrië.

De PvdA vindt een VN-mandaat in beginsel noodzakelijk; de VVD hecht er minder belang aan.

"Een volkenrechtelijk mandaat van de VN-Veiligheidsraad is echt nodig. Het is het beste", zegt PvdA-leider Samsom. "Bij de VVD willen we graag een volkenrechtelijk mandaat, maar er zijn ook situaties waarbij dat niet noodzakelijk is", zegt VVD-fractievoorzitter Zijlstra. "De VVD zit niet in een volkenrechtelijke dwangbuis".

Grens

VVD en PvdA hebben begrip voor de luchtaanvallen van de Amerikanen en hun Arabische bondgenoten op IS-strijders in Syrië. "Als er in een nacht 120.000 Koerden in paniek de grens over moeten vluchten, is er wel wat aan de hand", zegt Zijlstra.

Van een volkenrechtelijk mandaat is sprake als ingrijpen is goedgekeurd door een VN-resolutie.

De PvdA hecht van oudsher sterk aan een volkenrechtelijk mandaat. De PvdA was in 2003 tegen de Nederlandse politieke steun aan de Amerikaanse aanval in Irak vanwege het ontbreken van zo'n mandaat.

Gesprekken

De komende dagen komt de Veiligheidsraad in New York bijeen. Nederland is zelf geen lid, maar premier Rutte voert in New York wel gesprekken over de Nederlandse bijdrage aan de internationale actie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Volgens Rutte hoeft Nederland niet per se deze week al een besluit te nemen.

Volgens de PvdA is een volkenrechtelijk niet nodig als er sprake is van genocide. De VVD wijst erop dat in het regeerakkoord ook staat dat ingrijpen mogelijk is als er "sprake is van een humanitaire noodsituatie". De VVD dringt aan op een snel besluit van het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl