NOS NieuwsAangepast

PvdA: lonen moeten omhoog

De PvdA wil dat in het bedrijfsleven, waar het kan, de lonen omhoog gaan. "De bedrijfswinsten in sommige bedrijfstakken nemen enorm toe, en dat moet ook in de portemonnee van mensen gevoeld worden", aldus PvdA-Kamerlid Nijboer.

De redenatie van de PvdA is dat als de lonen omhoog gaan, de werknemers in ieder geval een deel daarvan in Nederland besteden. Dat is weer goed voor de omzet van bedrijven. "Zo helpen we elkaar", zegt Nijboer. De partij sluit zich aan bij de wens van vakcentrale FNV, die een looneis van gemiddeld 900 euro per werknemer neerlegt.

Belasting verlagen

De werkgevers bij monde van VNO-NCW willen juist op een andere manier zorgen dat werknemers meer te besteden krijgen, namelijk door de loonbelasting te verlagen met 10 tot 15 miljard. Dat heeft ook de voorkeur van de VVD.

De partijen binnen en buiten de politiek zijn het dus onderling niet eens. Minister Asscher van Sociale Zaken vindt daarom dat werkgevers en werknemers er per bedrijfstak samen uit moeten komen.

Hij ziet niets in een algemene oproep tot loonsverhoging: "Er zijn ook sectoren waar dat gewoon werkgelegenheid kan kosten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl