Kans op aanslag blijft substantieel

Het dreigingsniveau in Nederland wordt niet verhoogd. De kans op een aanslag blijft substantieel, laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten. Dat betekent dat er een reële kans op een aanslag is en dat veel mensen radicaliseren.

Het enige dreigingsniveau boven "substantieel" is "kritiek". Dan heeft de NCTV zeer sterke aanwijzingen dat er een aanslag in Nederland gaat plaatsvinden.

Oproep

Na de Amerikaanse bombardementen op IS in Syrië verscheen vanmiddag op Facebook een filmpje van een Nederlandse jihadstrijder. Hij roept daarin op "een stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten."

Australië en Groot-Brittannië hebben hun dreigingsniveau wel verhoogd. De Australische geheime dienst deed dat vanwege aanwijzingen dat er mensen zijn die een aanslag willen en kunnen plegen. Een paar dagen later na de opschaling werden vijftien terreurverdachten opgepakt.

Volgens de Britse overheid is een kans op een aanslag in Groot-Brittannië sinds eind augustus "zeer waarschijnlijk". In Syrië en Irak vechten veel Britse jihadstrijders mee. De beul die twee Amerikaanse journalisten en een Britse hulpverlener onthoofdde is waarschijnlijk Brits.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl