Asbest, olie in grond bij Jaarbeurs

De bodem van het voormalige defensieterrein achter de Jaarbeurs in Utrecht is ernstig verontreinigd met asbest en olie. Mogelijk zitten er ook niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond.

Utrecht wil in het centraal gelegen gebied aan de Overste Den Oudenlaan honderden woningen bouwen, maar de bodem moet eerst worden gesaneerd.

Gebombardeerd

Utrecht kocht het terrein aan het Merwedekanaal in april. In de koopovereenkomst staat dat het Rijk de grond schoon moet opleveren. Het Rijk, dat opdracht had gegeven voor het bodemonderzoek, had gezien de historie van het terrein al rekening gehouden met een sanering.

Op het terrein vond van 1936 tot 1955 de op- en overslag plaats van brandstoffen voor de voormalige Amerikaanse oliemaatschappij Caltex. Omdat het bedrijf het leger in de Tweede Wereldoorlog van brandstof voorzag, is het vaak gebombardeerd.

Defensie bouwde vooral opslagplaatsen op het terrein, en gebruikte daarbij asbest. Deze gebouwen worden gesloopt.

Tekening

In de Utrechtse plannen zijn veel verschillende soorten woningen voorzien, zoals starters-, senioren- en eengezinswoningen. Maar er ligt nog niets vast, zegt een voorlichter. ,,Er ligt nog geen tekening klaar.''

De sanering moet beginnen voor 1 oktober. Hoe lang de schoonmaakoperatie gaat duren is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl