OM: 7 jaar voor internethuurmoord

Justitie eist zeven jaar cel tegen een man die een undercoveragent vroeg om een huurmoord te plegen. De zaak draait onder meer om de netwerksite Utopia, vergelijkbaar met Marktplaats en Speurders.

Het grote verschil is dat Utopia een stuk moeilijker te vinden was en dat de bezoekers er anoniem illegale zaken konden doen. Zo werden er drugs en wapens verhandeld. De politie haalde de site in februari offline.

Huurmoord

Er stonden voor de rechtbank in Utrecht zes mannen terecht. Justitie eiste straffen variërend van tachtig uur werkstraf tot zeven jaar cel. De hoofdverdachte is een man uit Woerden. Volgens het OM vroeg hij undercoveragenten om een moord voor hem te plegen in Thailand. Daar had hij 10.000 euro voor over. Hij had al een aanbetaling gedaan van 500 euro.

De undercoveragenten handelden maandenlang met toestemming van het OM op de illegale sites. Ze kochten vuurwapens, duizenden xtc-pillen, ruwe MDMA in blokjes en tientallen grammen cocaïne.

Drugshandel

Vier van de verdachten waren de beheerders van de website Utopia, die draaide op servers in Duitsland. Twee andere verdachten staan terecht voor wapen- en drugshandel via Utopia en een vergelijkbare website.

Utopia zou zijn begonnen nadat de Amerikaanse website Silk Road was platgelegd, in oktober vorig jaar. Het was volgens de FBI het grootste online drugsnetwerk van de VS.

Veel gebruikers van Silk Road zouden zijn overgestapt naar Utopia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl