NOS NieuwsAangepast

Obama: niet de strijd van VS alleen

President Obama heeft in een korte toespraak benadrukt dat de VS niet alleen staat in zijn strijd tegen Islamitische Staat. "Dit is niet het gevecht van Amerika alleen", zei hij op de dag dat de VS met vijf Arabische bondgenoten een nieuw front vormde tegen IS in Syrië.

"We worden gesteund door onze vrienden en partners", sprak Obama, waarbij hij refereerde aan de steun van Saudi-Arabië, Jordanië, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Hij zei trots te zijn dat de VS met deze landen "schouder aan schouder" staat.

Volgens Obama hebben inmiddels meer dan veertig landen aangegeven mee te willen helpen in de strijd tegen IS. De radicaal-islamitische terreurgroep is er de afgelopen maanden in geslaagd grote delen van Irak en Syrië te veroveren.

"Over de brug"

De VS voert al enige tijd luchtaanvallen uit op IS in Irak, maar tot een aanval in Syrië kwam het tot vannacht niet.

Correspondent Wouter Zwart zegt vanuit Washington dat de steun van vijf Arabische landen voor Obama cruciaal is. "Naar verluidt was er afgelopen weekend één Arabisch land dat te kennen gaf mee te willen doen met luchtaanvallen. Daarna kwamen de andere landen over de brug."

Khorasan

Bij de aanvallen vannacht in Syrië richtte de VS zich ook op de groepering Khorasan. Volgens Washington steunt die op "doorgewinterde al-Qaida-veteranen". Wouter Zwart: "De VS zegt over aanwijzingen te beschikken dat Khorasan in een vergevorderd stadium was om aanslagen te plegen op doelen in de VS of Europa."

Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte vandaag bekend dat in Syrië vannacht veertien IS-doelen zijn bestookt. Er zijn niet alleen Amerikaanse vliegtuigen maar ook vliegtuigen van Arabische staten ingezet, verklaarden onder meer Jordanië en Bahrein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl