NOS NieuwsAangepast

Wiebes onderzoekt Staatsloterij niet

Het ministerie van Financiën gaat zelf geen onderzoek doen naar mogelijke misstanden bij de Staatsloterij. De Kansspelautoriteit heeft zaterdag een onderzoek aangekondigd naar de 'beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces".

Staatssecretaris Wiebes wil niet dat het ministerie, de enige aandeelhouder, zich met een lopend onderzoek bemoeit. "We moeten niet eigenstandig en zonder de beschikbare expertise met een oordeel komen. Daarmee loop je het risico het onderzoek te beïnvloeden en dat moet je niet doen", aldus Wiebes tijdens het Vragenuurtje.

Bijzonder luchtje

Oppositiepartij D66 vroeg om zo'n quickscan. Het ministerie moet binnen een week antwoord geven op de vraag "of er nu wel wat aan de hand is of niet". "Dit is een loterij met een bijzonder luchtje", aldus Kamerlid Schouw.

In oktober zijn er twee trekkingen, waarvan een de "gelukstrekking"heet. "What's in a name", zei Wiebes. Hij wijst erop dat de Kansspelautoriteit heeft besloten om deze trekking niet stil te leggen. "Dat is de autoriteit, die gaat erover en bepaalt dat."

Tip

Wiebes ontkent ook dat een ambtenaar van zijn ministerie de directie van de Staatsloterij getipt heeft over een mogelijk onderzoek van de Kansspelautoriteit. "Als je iets tipt, moet je ook iets weten." Een persvoorlichter kreeg een vraag van een journalist over een aanstaand onderzoek naar mogelijke fraude. Deze vraag is vervolgens voorgelegd aan de Staatsloterij, die net als de voorlichter van niets wist. "Als tip stelde het dus weinig voor", aldus Wiebes.

Focus

Het is onduidelijk wanneer de Kansspelautoriteit klaar is met het onderzoek. Wiebes: "Zij gaan over de opzet, focus en duur van het onderzoek."

De mogelijke misstanden bij de Staatsloterij kwamen dit weekend in de publiciteit naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. Vier oud-medewerkers van het bedrijf Intralot hebben volgens deze krant gemeld dat het mogelijk is de uitslag van de Staatsloterij te manipuleren.

Intralot is een Grieks bedrijf dat in Amsterdam is gevestigd. Medewerkers in Griekenland zouden toegang hebben tot Nederlandse databases waar de verkochte staatsloten zijn opgeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl