NOS NieuwsAangepast

"Veiligheidsdienst informeert goed"

Minister Opstelten ontkent dat de Nederlandse en buitenlandse veiligheidsdiensten niet goed samenwerken. Volgens hem is samenwerking "essentieel" om aanslagen in Nederland te voorkomen. De minister zei dat in de Tweede Kamer.

Hij reageerde daarmee op vragen van SP'er Ronald van Raak. Die verwees naar België, waar volgens hem is gebleken dat Belgische, Franse en Nederlandse veiligheidsdiensten niet goed samenwerkten.

Van Raak vroeg ook of de Nederlandse veiligheidsdiensten eerlijke informatie vrijgeven over de dreiging van aanslagen. Hij doelde daarmee weer op België, waar veiligheidsdiensten informatie achterhielden om onrust te voorkomen. Volgens Opstelten informeren de diensten burgers altijd "zoals het hoort en zoals het moet".

Dreigingsniveau

Volgens Opstelten wordt het dreigingsniveau opgeschaald als de dreiging groter wordt. Die is op dit moment 'substantieel'. Dat betekent dat de kans op een aanslag "reëel" is. Het dreigingsniveau is niet kritiek, aldus de minister. Dat is het hoogste niveau.

In november komt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding met een nieuw dreigingsbeeld op basis van informatie van de AIVD.

Islamitische Staat

De aanleiding voor de vragen is de dreiging van aanslagen door Islamitische Staat in het Westen. Die riep vorige week op om Amerikaanse bombardementen op de terreurgroep te vergelden met aanslagen op burgers. De angst voor aanslagen heerst ook in onder meer België, waar burgemeesters waarschuwen voor radicalisering in grote steden als Antwerpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl