NOS VoetbalAangepast

Piet de Visser (80) is nog niet klaar

Piet de Visser, ontdekker van vele voetbaltalenten, viert vandaag zijn tachtigste verjaardag. Ondanks deze respectabele leeftijd wil hij nog niet van ophouden weten. "Voetbal en artsen houden me op de been."

Er is geen Zuid-Amerikaans of Afrikaans voetbaltalent of hij is wel door Piet de Visser gescout, zo lijkt het soms. De geboren Zeeuw vliegt ook op zijn tachtigste nog steeds de wereld rond. Sinds tien jaar doet hij dat in dienst van Chelsea. Je zou bijna vergeten dat hij ook nog trainer is geweest.

"Het zat er al vroeg in dat ik als voetballer wilde slagen. Ik was best een goede voetballer. Ik speelde op mijn zestiende, met de vader van Danny Blind, nog bij De Zeeuwen." Maar in Zeeland, waar nauwelijks gescout wordt, is het moeilijk om de overstap te maken naar het profvoetbal. Dus besluit De Visser op zijn 23ste om trainer te worden.

Nooit een topclub

In totaal is hij 36 jaar trainer/coach geweest, bij twaalf verschillende clubs. Met genoeg hoogtepunten, zo vertelt De Visser. "Het kampioenschap met DFC, de voorloper van FC Dordrecht, in 1965. Het was de eerste titel uit de clubgeschiedenis. De promoties met De Graafschap, met Guus Hiddink als speler, en Willem II naar de eredivisie."

"Maar technisch gezien was mijn tijd bij RWDM in België het hoogtepunt. Dat was echt een prachtig elftal. Mensen zeggen wel eens: Piet de Visser heeft nooit een topclub getraind. Nou, we hadden een middenveld met Hans Boskamp, Morten Olsen en Benny Nielsen. In 1977 bereikten we de halve finale van het UEFA Cuptoernooi en schakelden we Feyenoord en Schalke 04 uit."

In 1992 stopte hij op 58-jarige leeftijd als trainer. Hij werkte op dat moment bij NAC Breda, maar kreeg te maken met hartklachten. Hij besloot de wereld rond te gaan trekken, op zoek naar jong voetbaltalent.

Ronaldo

"Ik was aan het toeren door Frankrijk, toen zag ik daar een 16-jarige Ronaldo spelen met Jong Brazilië. Een geweldig talent, zag ik. Maar ja, ik had toen geen club. Ronaldo ging toen naar Cruzeiro, maar werd later wel door PSV aangetrokken."

In 1995 kwam De Visser bij de Eindhovense club in dienst als scout. Het waren zeer succesvolle jaren. "Dat was een mooie tijd. We hebben toen echt goede spelers aangetrokken. Alex, Gomes, Farfán, Stam."

Na dertien jaar vertrok hij bij PSV na een vertrouwensbreuk met toenmalig directeur Jan Reker. Maar De Visser had inmiddels al een paar jaar een andere, aardige scoutingsklus: als persoonlijk adviseur van Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj.

Privé-scout

"Toen hij Chelsea kocht, zei een vriend tegen hem: jij weet niets van voetbal, je moet een privé-scout hebben. Ik kreeg een uitnodiging voor een gesprek met Abramovitsj. Ik heb toen in een half uur zijn hele team afgebrand. Andere mensen zeiden dat ik niet zo tegen de baas mocht praten. Maar hij vond het prima. Wanneer kun je beginnen, vroeg hij. Nu meteen, zei ik."

"Als eerste had hij een keeper nodig", vervolgt De Visser. "Nou die had ik al, dat was Petr Cech. Ik had hem al een tijdje in de smiezen toen hij van Sparta Praag naar Rennes ging. Chelsea heeft hem toen voor een mooi bedrag gekocht."

Na tien succesvolle jaren is Cech in Londen op de bank beland, ten faveure van Thibaut Courtois. Hoe kwam Chelsea eigenlijk aan dit Belgische keeperstalent? Via Piet de Visser natuurlijk: "Ik zag Courtois al als zeventienjarige onder de lat staan bij Genk. Dat was samen met mijn vriend Frans Bouwmeester. Nu is hij de grote man bij Chelsea."

Leuk bonusje

De Visser heeft, zoals hij zelf zegt, een vrije rol bij Chelsea. Tot volle tevredenheid van de Londense club, want ook de komende tijd wordt er nog gebruik gemaakt van de diensten van de meesterscout.

"Van de zomer kreeg ik een brief van Chelsea, waarin stond dat de club zeer te spreken is over mijn scoutingswerk. Terwijl ik toch een aantal ziektes heb moeten overwinnen. Er zat ook nog een leuk bonusje bij. En ze vroegen of ik ook het komende jaar nog actief kan blijven. Het is natuurlijk prachtig dat ik dit nog mag doen."

De Visser is nu 80 jaar, hartpatiënt, heeft vele operaties ondergaan en meerdere malen kanker gehad. Toch is er geen sprake van dat hij voorlopig op zijn lauweren gaat rusten. "Ik ben voor Chelsea naar het WK geweest en ik ben pas naar Afrika geweest om op zoek te gaan naar een nieuwe Essien. Komende week ga ik naar Londen voor overleg met de trainers en de technische staf. In oktober ga ik dan naar Brazilië, Colombia en Ecuador. En in december ga ik weer naar Afrika."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl