NOS SportAangepast

"Als het kan, moet het een man zijn"

Verschillende Spaanse (oud-)tennissers en coaches hebben met verbazing gereageerd op de benoeming van Gala León García als coach van het Spaanse Davis Cup-team. Zij volgt Carlos Moyà op, die zijn functie neerlegde.

Toni Nadal, coach en oom van Rafael Nadal, is niet blij met de aanstelling van de vrouwelijke coach. "Het heeft mijn voorkeur dat de Davis Cup-captain iemand is die ervaring heeft in het mannentennis", zegt hij in de Spaanse Krant AS.

Oud-tennissers

Coach Nadal had verwacht dat een oud-tennisser de baan zou krijgen. "Het zou logischer zijn geweest om een captain als Juan Carlos Ferrero aan te stellen. Voor een man is het veel makkelijker om deze baan te hebben. Ik vind het vreemd."

Tot nu toe werd het Spaanse Davis Cup-team gecoacht door oud-tennissers: Carlos Moyà, Àlex Corretja en Albert Costa. "Ik heb niks tegen haar of tegen vrouwen, ik weet niet wat haar kwaliteiten zijn, maar ik hoop dat ze haar werk goed doet", vertelt de coach. "In theorie kent zij het mannentennis niet. Het is totaal anders dan het tennis bij vrouwen. Niet dat het ene beter is dan het andere, maar tactisch verschilt het nogal."

Ervaring

Voormalig tennisser Alberto Berasategui reageerde ook teleurgesteld op de beslissing van de Spaanse tennisbond. "Het is een gebrek aan respect voor oud-spelers als ik", zei hij. Oud-tennisser Tomás Carbonell ziet de aanstelling van León García als een provocatie.

Toni Nadal had het niet erg gevonden als de nieuwe coach meer ervaring had. "Ik had geen commentaar gehad als zij al tien jaar coach zou zijn bij de mannen."

Kleedkamer

Het betekent overigens niet dat Rafael Nadal niet meer zal uitkomen voor het team. "Ik vind het ook een moeilijke beslissing, omdat je als team veel tijd doorbrengt in de kleedkamers", zegt oom Toni. "De mannen hebben dan vaak weinig kleren aan, wat ook weer vreemd is met een vrouw erbij."

Ook tennisser Fernando Verdasco reageerde kritisch op het nieuws. "Waar het maar kan, moet het een man zijn", zei hij.

Positief

De 40-jarige León García stopte in 2004 met tennissen en was ooit de nummer 27 van de wereld. Na haar actieve loopbaan begeleidde ze speelsters als Silvia Soler, Estrella Cabeza, Beatriz Garcia Vidagany en Jekaterina Makarova. Sinds juli was ze directielid van de Spaanse bond.

Overigens kreeg ze niet alleen negatieve reacties. Zo feliciteerde Andy Murray haar op Twitter en hoopte hij dat er nog vele vrouwen zouden volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl