"Ze liggen hier dood te gaan!"

Het hele voorval duurde welgeteld 1 minuut en 11 seconden. Beelden van beveiligingscamera's en geluid van de 112-melding verklaren volgens het Openbaar Ministerie waarom de Deurnese juweliersvrouw Marina Sanders niet wordt vervolgd.

Op de eerste foto van de camerabeelden is te zien dat overvaller één al in de zaak is. Overvaller twee volgt snel. Volgens hoofdofficier van justitie Nieuwenhuizen meent de juweliersman de tas van de tweede overvaller te herkennen als die van een vertegenwoordiger, waarna hij de man ook binnenlaat. Normaliter mag er maar één klant per keer binnen zijn.

Traangas

Overvaller twee loopt meteen naar de deur die naar het kantoortje leidt, aan de achterkant van de winkel. Op dat moment spuit overvaller één traangas in het gezicht van de juweliersman. Overvaller twee grijpt vervolgens in zijn tas. Later zal blijken dat hij daar een vuurwapen met geluiddemper uithaalt. De juweliersvrouw staat op dat moment in het kantoortje en ziet op de monitor wat er in de winkel aan de hand is. Door de dunne wand tussen winkel en kantoor kan zij dit ook horen.

In het volgende beeld dat het OM laat zien, duikt de juweliersman weg achter de toonbank. Overvaller één spuit nogmaals met traangas zijn kant op. Overvaller twee heeft op dat moment het vuurwapen in zijn hand en staat bij de deur naar het kantoortje.

"Schiet hem kapot!"

De juweliersvrouw ziet dit alles nog steeds op de monitor en hoort iemand "schiet hem kapot" roepen. Op dat moment pakt ze een wapen dat in het kantoor klaar ligt, om daarmee overvaller twee tegen te houden.

De juweliersman gaat om de toonbank heen om overvaller twee, die het vuurwapen in handen heeft, tegen te houden. De twee raken in gevecht. Overvaller twee heeft het wapen in zijn hand, de juweliersman probeert deze hand tegen te houden.

Overvaller één doet vervolgens een poging om het kantoortje binnen te komen, hij steekt zijn knie in de deuropening. Het volgende beeld toont de juweliersvrouw terwijl ze tegen de deur duwt om hem tegen te houden. De knie en de gymschoen van overvaller één zijn zichtbaar. Zij hoort ondertussen het gevecht tussen haar man en overvaller twee.

Tijdens dit gedrang schiet de vrouw voor het eerst, bijna om een hoekje, door de deuropening naar overvaller één. Uitgebreide 3D-reconstructie laat zien dat de vrouw één schot lost. Het schot gaat door het hart van overvaller één. Hij loopt nog enig moment rond in de winkel voordat hij neervalt.

Paniek

Het volgende beeld laat zien dat de juweliersvrouw de deur opent. Ze ziet haar man in gevecht. Ze is in paniek. Ze sluit de deur en schiet daar vervolgens doorheen. Dat schot, dat zij blind door de deur afvuurt, ging door de arm van overvaller twee. Dit was geen dodelijk schot.

Later blijkt dat haar eigen man in zijn hand is geraakt, of dat door deze kogel is geweest is niet zeker.

Hierna schiet zij nog twee keer door de inmiddels geopende deur. Die kogels raken overvaller twee ook, zeer waarschijnlijk door zijn longen. Één kogel gaat door overvaller twee heen en komt daarna in de hand van de juweliersman terecht.

In totaal heeft ze vier keer geschoten, één keer op overvaller één, raak, en drie keer op overvaller twee, ook raak. Het laatste beeld is van het veilig stellen van het wapen, en de totale paniek en ontreddering van het echtpaar.

De juweliersvrouw belt vervolgens met 112.

Juweliersvrouw: "Er is hier een overval. Er is geschoten."

Meldkamer: Ok. De overvaller heeft geschoten? Zijn die mensen nog binnen?

"Ja!"

De daders zijn nog binnen?

"Ja."

Is er iemand gewond?

"Ja, ze moeten de ambulance moet komen."

Ernstig gewond?

(stilte)

Waar zijn die daders?

"Die liggen in de winkel! Die liggen hier dood te gaan!"

De daders liggen in de winkel dood te gaan?

"En de eigenaar is ook door zijn hand geschoten. Godverdomme zeg, schiet toch op!"

Hoeveel gewonden zijn er?

"Drie!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl