Wellicht klacht niet vervolgen Deurne

De nabestaanden van de in Deurne doodgeschoten overvallers overwegen een procedure te beginnen om de juweliersvrouw alsnog te laten vervolgen. Het Openbaar Ministerie legde vanmiddag uit waarom de vrouw niet wordt vervolgd.

De nabestaanden kunnen op basis van artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering klagen bij het gerechtshof. Het gerechtshof kan het OM opdragen de vrouw alsnog te vervolgen.

"Gisteravond heb ik het dossier gekregen," zegt Bénédicte Ficq, de advocaat van de familie van de 29-jarige overvaller. " Ik heb het nog niet tot in detail kunnen bestuderen, maar het is zeker wel de bedoeling om te kijken of het kan om een artikel 12-procedure te beginnen."

Ficq vindt de beslissing van het OM betreurenswaardig. Volgens haar hadden de nabestaanden graag gezien dat de zaak voor de rechter was gekomen.

Andere gedachten

De advocaat twijfelt eraan dat er sprake was van noodweer, vooral bij de laatste schoten. "Ik heb de beelden gezien. Wat ik opvallend vind, is welke beelden niet waren te zien op de persconferentie van het OM. De beelden van de laatste twee schoten werden niet getoond. Die waren indringender. Je ziet wat de vrouw door de geopende deur ziet. Daar kan je andere gedachten bij hebben. Ze heeft zicht op wat er gebeurt."

Advocaat Plasman, die de familie van de andere overvaller bijstaat, heeft ook twijfels bij het oordeel dat er sprake is van noodweer. Volgens hem is de eerste overvaller direct in zijn borst geschoten, terwijl hij het kantoor binnenkwam.

"Ik vraag me af of dat noodweer is. Waarom is hij niet eerst in zijn been geschoten", zegt Plasman. Hij weet nog niet of zijn twijfel genoeg reden is om een artikel 12 procedure te beginnen. Daarvoor wil hij het dossier beter bestuderen. Plasman verwacht dat hij binnen twee weken een besluit neemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl