NOS NieuwsAangepast

IS vannacht hard geraakt in Syrië

De aanval van de Verenigde Staten op IS in Syrië was veel grootschaliger dan die tegen IS in Irak. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf aanvankelijk geen details, maar inmiddels is meer bekend over de operatie van afgelopen nacht in Syrië.

De VS heeft in samenwerking met vijf Arabische landen in totaal veertien IS-doelen aangevallen. Daarbij zijn straaljagers, bommenwerpers, drones en tientallen kruisraketten gebruikt.

De aanval richtte zich op het hoofdkwartier van Islamitische Staat in de stad Raqqa, maar er zijn ook doelen aangevallen in Deir al-Zour, Hasaka en Abu Kamal. Die plaatsen liggen allemaal in het noordoosten van Syrië, niet ver van de Iraakse grens.

Kruisraketten

De VS meldt als lijst van doelwitten strijders van IS, trainingskampen, een hoofdkwartier, een financieel centrum, depots en pick-uptrucks. In totaal zijn 47 kruisraketten gebruikt. Die werden afgevuurd vanaf marineschepen in de Rode Zee en de Perzische Golf.

Los van IS heeft de VS ook aanvallen uitgevoerd op de groepering Khorasan in Syrië. Khorasan steunt volgens het Pentagon vooral op "doorgewinterde al-Qaida-veteranen". Bij die aanval handelde de VS alleen, Arabische staten deden niet mee.

Jordanië

De aanvallen op IS in Syrië werd samen met vijf soennitische Arabische staten uitgevoerd: Bahrein, Jordanië, Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Wat hun rol precies was, heeft het Pentagon niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van het Jordaanse leger zegt dat Jordanië "luchtaanvallen tegen terreurgroepen" heeft uitgevoerd. Europese landen zouden niet hebben deelgenomen.

De Amerikaanse operatie tegen IS in Irak gaat intussen ook door. De VS meldt dat de afgelopen weken bijna 200 luchtaanvallen zijn uitgevoerd. Gisteren werden in de regio van de stad Kirkuk voertuigen en wapens vernietigd.

Al-Nusra

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zegt dat de VS ook de terreurgroep al-Nusra, meer naar het westen, heeft aangevallen. Er zouden in totaal bij de aanvallen in Syrië 160 mensen zijn omgekomen, vooral strijders van IS en andere strijdgroepen maar ook 31 burgers. Het Observatorium, gevestigd in Londen, baseert zich op een netwerk van lokale contacten in Syrië.

Er zijn berichten dat bij de aanvallen ook drie Nederlandse jihadgangers zijn omgekomen. Dat wordt gemeld door een jihadstrijder die zegt dat hij in Aleppo verblijft. De dood van de Nederlanders is niet door een onafhankelijke bron bevestigd.

Het Syrische bewind zegt dat de VS Damascus kort voor de aanvallen op de hoogte heeft gesteld. Amerikaanse functionarissen zeggen tegen The New York Times dat president Assad verder geen betrokkenheid had omdat de VS hem niet erkennen als legitiem leider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl