Piet blijft bijna overal zwart

Zwarte Piet blijft zwart in veel plaatsen. NRC Handelsblad maakte een rondgang langs de vier grootste gemeenten van iedere provincie en sprak met sinterklaascomités.

Daaruit blijkt dat de intochten niet veranderen en dat Piet donker blijft met gestifte lippen en een pruik. Veel gemeenten vinden het zwartepietdebat een Amsterdamse discussie, "aangeblazen door de media".

Geen gemieter

De voorzitter van de sinterklaasintocht in Assen zegt dat de intocht dit jaar in zijn meest oorspronkelijke vorm is en groter dan ooit. "Met 400 Zwarte Pieten en 9 praalwagens. We willen laten zien dat wij niet willen buigen voor protest. We zijn niet doof voor de geluiden en hebben begrip voor iedereen, maar dat moet ook wederzijds zijn. Het gemieter over de kleur van Zwarte Piet kennen wij niet."

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat weten dat er "een brede dialoog" wordt georganiseerd. "Daarbij houden we rekening met gevoeligheden, zonder het traditionele karakter van de intocht drastisch of versneld te veranderen."

Verschillende plaatsen laten het karakter van de intocht afhangen van het oordeel van Raad van State. Die buigt zich volgende maand in hoger beroep over de vraag of Zwarte Piet discriminerend is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl