NOS NieuwsAangepast

Senaat kraakt plan enkelband

Een overgroot deel van de Eerste Kamer verzet zich tegen het plan om gevangenen vroegtijdig met een enkelband naar huis te sturen. De meeste fracties in de Eerste Kamer (PvdA, VVD, CDA, D66, SP, GroenLinks, PVV, ChristenUnie, SGP en OSF) hebben stevige kritiek op het plan van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie om elektronische detentie in te voeren.

De Eerste Kamer zet onder meer vraagtekens bij de uitvoering en bij de juridische onderbouwing van het wetsvoorstel. Teeven wil meer gevangenen met een enkelband naar huis sturen. Niet de rechter, maar ambtenaren moeten dit besluit nemen. Het plan moet een bezuiniging van 16 miljoen euro opleveren. Alleen gedetineerden die zich goed gedragen en die hun straf bijna hebben uitgezeten, mogen naar huis.

Recidive

Dit betekent dat het huidige programma om gevangenen terug te laten keren in de samenleving vervalt. Voor veel fracties is dit onacceptabel. "Grote groepen gedetineerden zullen plots vrijkomen en de kans op recidive zal toenemen", zegt GroenLinks-senator Strik. De Kamer wil dat alle gedetineerden de kans houden om in fases terug te keren in de maatschappij.

Regeringspartij VVD verzet zich ertegen dat een rechter niet meer besluit over de enkelband. "Terugkeerhulp ontbreekt in de nieuwe situatie", aldus VVD-senator Swagerman.

Gevaarlijk

Eerder noemde de Raad van State het plan van Teeven slecht onderbouwd en mogelijk gevaarlijk. Als gedetineerden onbegeleid thuis zitten, is de kans groter dat ze weer op het slechte pad komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl