Eerste schot Deurne meteen fataal

De juweliersvrouw uit Deurne heeft tijdens de overval in maart vier keer op de twee overvallers geschoten. Het eerste schot ging door het hart van de ene overvaller, de andere drie schoten raakten de tweede overvaller. Het OM vervolgt haar er niet voor, omdat ze uit noodweer handelde. Haar man wordt wel vervolgd, maar alleen voor verboden wapenbezit.

Hoofdofficier van justitie Nieuwenhuizen lichtte tijdens een persconferentie het besluit van het OM in de complexe zaak toe. "De zaak eist een nauwkeurige uitleg."

"Het is complex omdat we aan de ene kant te maken hebben met twee overvallers, maar die daders helaas ook moeten betreuren. Aan de andere kant hebben we te maken met een echtpaar dat slachtoffer is van een gewelddadige overval, maar de vrouw is ook verantwoordelijk voor het doodschieten van twee mensen."

Beelden

Het OM toonde beelden van de schietpartij. De camera's hebben geen bewegend beeld geregistreerd, maar alleen stilstaande beelden. Er is ook geen geluid bij de beelden.

Het OM heeft ook het gesprek van de juweliersvrouw met de meldkamer laten horen. Daarin is de juweliersvrouw te horen die in paniek meldt dat er een overval is geweest en dat er ambulances moeten komen. "De daders liggen hier dood te gaan!" roept de vrouw.

Noodweer

Woensdag werd al bekend dat justitie de juweliersvrouw Marina Sanders definitief niet vervolgt, omdat er sprake is van noodweer.

Het OM kwam tot die conclusie na uitgebreid overleg. Eerst is intern overlegd, en later hebben een regionale reflectiekamer en een nationale reflectiekamer advies uitgebracht. Dat leidde tot het unanieme oordeel dat er sprake was van noodweer.

"De vrouw heeft een strafbaar feit gepleegd, een dubbele doodslag, maar ze is niet strafbaar. Ze heeft gerechtvaardigd gehandeld. Ze zette de juiste middelen in op het juiste moment."

Een dag na de overval op 28 maart zei Nieuwenhuizen al dat het leek op zelfverdediging.

Psychische belasting

Bij noodweer brengt het OM de zaak meestal niet voor de rechtbank. In dit geval gebeurt dat ook niet, wat als gevolg heeft dat de nabestaanden de gelegenheid wordt ontnomen om hun verhaal te vertellen voor de rechter.

Voor justitie speelt de psychische toestand van de juweliersvrouw een grote rol. Ze had een posttraumatische stressstoornis na een eerdere overval, die door deze overval weer is versterkt. Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat de kans op herhaling nihil is, en dat de gang naar de rechtbank een te zware psychische belasting zou zijn voor de vrouw.

Verboden wapenbezit

De vrouw schoot met een illegaal wapen. "Een overval plegen betekent niet dat je het recht op leven verliest. En dat het wapen illegaal bezit is, betekent niet dat je je er niet mee mag verdedigen."

Justitie tilt zwaar aan het verboden wapenbezit. "Er kan te snel geconcludeerd worden dat het gerechtvaardigd is om je te bewapenen om jezelf te verdedigen. Dat is niet het geval. Sterker nog: het OM zal binnenkort de richtlijn met de straffen voor verboden wapenbezit zelfs verhogen."

Voor de rechter

De juweliersvrouw heeft geschoten, maar wordt daar niet voor vervolgd omdat ze getroffen is door de gevolgen ervan. "Zij zal moeten leren leven met het gegeven dat zij het leven heeft genomen van twee jonge mensen. En ik kan u verzekeren: dat valt haar meer dan zwaar."

Haar man heeft het wapen aangeschaft, hij heeft ook een strafblad en heeft eerder al een schot gelost met het wapen. "Juist vanwege de signaalwerking is het wel noodzakelijk dat het verboden vuurwapenbezit aan de rechter wordt voorgelegd. De man zal daarvoor wel worden gedagvaard."

Ophef

Het incident leidde tot ophef. Een dag na de overval protesteerden in Eindhoven ongeveer 30 mensen tegen de juweliersvrouw. De betogers vonden dat ze ten onrechte als heldin wordt gezien.

Weer een dag later demonstreerde een iets grotere groep in Deurne tegen de 'moordenaar'. De gemeente kondigde in een noodverordening een demonstratieverbod af in de gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl