'Waanzinessay' door Pieter Steinz

Het Boekenweekessay van 2015 wordt geschreven door Pieter Steinz. Het thema van de Boekenweek (7-15 maart) is waanzin. Het essay van Steinz sluit daarbij aan. Hij zal volgens boekpromotor CPNB een rondleiding geven door "het dolhuis van de wereldliteratuur".

Aan de hand van teksten van Edgar Allan Poe, William Shakespeare en Willem Frederik Hermans gaat het over gradaties van gekte, de grens tussen gek en normaal en de aantrekkingskracht van psychiatrische gevallen op schrijvers.

Steinz (1963) werkte meer dan twintig jaar bij NRC Handelsblad, als kunst- en boekenredacteur. Ook was hij directeur van het Letterenfonds. Hij trad terug omdat hij lijdt aan de spierziekte ALS. Hij schrijft sinds het voorjaar in NRC een column over de boeken die hij herleest, sinds die diagnose is gesteld.

Cultureel DNA

Steinz schreef diverse boeken over kunst, cultuur en literatuur. Zijn laatste boek is de bestseller Made in Europe. Met de ondertitel 'De kunst die ons continent bindt' gaat hij in tal van essays op zoek naar het 'culturele DNA' van Europa.

Eerder werd al bekend dat het Boekenweekgeschenk 2015 wordt geschreven door de Vlaming Dimitri Verhulst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl