Goede WK-start voor volleybalsters

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn op het WK in Italië gestart met een eenvoudige 3-0 overwinning op Kazachstan: 25-21, 25-17, 25-21. De ploeg van coach Gido Vermeulen kwam in Verona wat stroef op gang, maar bleef ondanks een paar slordigheden in de eerste set steeds aan de goede kant van de score. De tweede set, met een miraculeuze redding van Celeste Plak met de voet als hoogtepunt, verliep al een stuk soepeler.

De servicedruk nam toe, het blok stond er en aanvallend werd er goed gevarieerd. Het gat was snel geslagen en werd niet meer gedicht.

Focus

Kazachstan, nummer 24 van de wereld, gaf zich daarmee nog niet gewonnen. In het begin van de derde set leek even alles te lukken bij de ploeg. Onder aanvoering van de 1,95 meter lange Tatjana Moedritskaja liep Kazachstan vlot weg naar 9-3. Vermeulen had drie time-outs nodig om de focus terug te brengen.

Oranje nam na de derde korte praatsessie (op een 7-13 achterstand) het initiatief weer over. Op 13-13 was de kloof met een goede servicereeks van Yvon Beliën gedicht, waarna Oranje er alsnog in slaagde het zonder setverlies af te maken.

Content

Vermeulen was ondanks het dipje aan het begin van de derde set content. "We lieten het even lopen. We waren meer tegen onszelf aan het spelen dan tegen Kazachstan. Maar met ons bekende knokvolleybal zijn we toch weer teruggekomen."

Woensdag neemt Nederland het op tegen Thailand. "We hebben veel op het snelle spelletje getraind. We kijken ernaar uit", aldus Vermeulen. De VS, titelverdediger Rusland en Mexico zijn de andere tegenstanders in de poule. De beste vier gaan door naar de volgende ronde.