NOS NieuwsAangepast

Moskou veroordeelt aanval VS

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat de Amerikaanse luchtaanvallen op Islamitische Staat in Syrië in strijd zijn met het internationaal recht. Voor zo'n militaire ingreep is volgens Moskou toestemming van de Syrische regering of een mandaat van de VN-Veiligheidsraad nodig.

Rusland vindt dat de aanvallen ten koste gaan van de soevereiniteit van andere landen en de regio destabiliseren.

De afgelopen weken heeft de VS IS al vaker aangevallen, maar dat was steeds op Iraaks grondgebied. Die aanvallen zijn met instemming en zelfs op verzoek van Bagdad.

President Obama kondigde onlangs aan ook doelen van IS in Syrië aan te zullen vallen. Er werd echter rekening mee gehouden dat dat nog weken of maanden zou duren.

Syrië geïnformeerd

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry Syrië een paar uur voor de aanvallen heeft geïnformeerd. Een brief van Kerry kwam via de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken terecht bij de Syrische regering.

Obama zei eerder Assad niet te zullen betrekken bij de planning van aanvallen, omdat de VS hem niet meer als legitiem leider van het land ziet.

Burgerslachtoffers

Volgens plaatselijke activisten en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij de aanvallen op doelen in onder andere Raqqa, de zelf uitgeroepen hoofdstad van Islamitische Staat, verschillende IS-strijders en burgers omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl