NOS NieuwsAangepast

Levenslang voor Oeigoerse denker

Een rechtbank in China heeft de Oeigoerse academicus Ilham Tohti veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Tohti zou een separatist zijn die uit is op een onafhankelijk land voor de Oeigoeren in West-China.

Tohti stond terecht in een rechtbank in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang, waar veel Oeigoeren wonen. Het proces duurde twee dagen. Hij zit vast sinds januari. Daarvoor was hij verbonden aan een universiteit in Peking.

Tohti heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over behandeling van Oeigoeren en het politieoptreden in de regio. Tegelijkertijd heeft hij ook het geweld van Oeigoeren veroordeeld. In zijn stukken bepleit hij dat Xinjiang deel moet blijven uitmaken van China.

Amnesty

Amnesty heeft de veroordeling van Tohti scherp veroordeeld. Het proces is volgens de mensenrechtenorganisatie een farce en politiek gemotiveerd. De Oeigoer, benadrukt Amnesty, zette zich juist in om bruggen te bouwen tussen etnische groepen.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en de Verenigde Naties hebben zich in het verleden uitgesproken voor zijn vrijlating. In een eerste reactie vandaag noemt de EU de veroordeling onrechtvaardig. Tohti zou onvoldoende de kans hebben gehad zich te verdedigen tegen de aanklacht.

De advocaat van Tohti laat weten dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl