NOS SportAangepast

Van der Mark op weg naar MotoGP

Motorracer Michael van der Mark rijdt de komende twee seizoenen in het wereldkampioenschap Superbike, de klasse van de 1000cc-motoren. De 21-jarige racer tekende afgelopen week een contract voor twee jaar bij het Nederlandse Honda Ten Kate-team.

Begin september veroverde Van der Mark de wereldtitel in de Supersportklasse (600cc). De overstap naar Superbike geeft de Rotterdamse motorracer perspectief op zijn ultieme droom: het rijden in de MotoGP.

"Het is de bedoeling van Honda dat ik na twee jaar Superbike de overstap maak naar de MotoGP", zegt Van der Mark. "Dat is natuurlijk het mooist denkbare vooruitzicht, maar ik wil er nu echt nog niet te veel bij stilstaan. Eerst maar eens laten zien wat ik kan in de Superbike."

Carrière

'Magic Michael' is de zoon van Henk van der Mark, oud-winnaar van de 24 Uur van Le Mans. Junior werkt rustig aan zijn carrière als motorracer. "Dat vind ik niet erg", zegt hij. "Dan duurt het maar iets langer voor ik Marc Márquez tref."

Van der Mark startte zijn carrière in het WK 125cc in 2008. Hij twee jaar later de nodige GP-races in de lichtste WK-klasse, de huidige Moto3. "Dat traject heb ik bewust afgesloten", vertelt de Rotterdammer. "Je moet zelf erg veel geld meenemen om in dat kampioenschap te kunnen meedoen en dat geld had ik niet. Ik ben toen gaan racen in de Superstock. De Europese titel leverde mij een plek op in het team van Ten Kate in de Supersport."

Supersport

Het eerste jaar (2013) ging het al goed in de Supersport en werd hij vierde, maar dit jaar werd Van der Mark wereldkampioen in die klasse. "Ik was vooral heel constant dit jaar", vertelt hij. "Ik viel weliswaar uit in de eerste race, maar daarna eindigde ik steeds als eerste of tweede. Ik heb mezelf echt overtroffen."

Daardoor is het een logische stap dat de 21-jarige racer nu in het WK Superbike gaat rijden. "Ik ben heel blij met het vertrouwen van Honda. Het geeft mij rust en zekerheid, want financieel is alles perfect geregeld. Ik kan me volledig concentreren op het racen."

Angst

Angst voor de zware motoren heeft 'Magic Michael' niet. "Ik kan die motor prima bedwingen", legt hij uit. "Op deze motor won ik al de 8 uur van Suzuka voor Honda. Ik zal alleen moeten wennen aan de elektronica."

In het voorjaar 2015 zal Van der Mark de eerste keer uitkomen in het WK Superbike.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl