NOS SportAangepast

Onbevangen Oranje wil verrassen

De Nederlandse volleybalvrouwen willen de wereld verrassen op het WK in Italië van 23 september tot en met 12 oktober. Commentator Maarten Tip heeft hoge verwachtingen van het team en vindt dat Oranje minimaal de tweede groepsronde moet bereiken.

Nederland is ingedeeld in groep C - dat Verona als speelplaats heeft - met titelhouder Rusland, Verenigde Staten (winnaar olympisch zilver), Thailand, Kazachstan en Mexico.

Op het oog een zware loting. Wat zijn de kansen voor Oranje in deze groep?

"Er zitten zeker zware tegenstanders tussen, maar de beste vier teams gaan door naar de volgende ronde. De tweede ronde is haalbaar. Oranje moet wel meteen aan de bak tegen Kazachstan, want dat is een land waar je de punten tegen moet pakken. Van Rusland en de VS kan je verliezen, maar van Kazachstan en Mexico moet er worden gewonnen. Thailand is ook een lastige opponent."

"Nederland moet de tweede ronde halen om van een geslaagd toernooi te kunnen spreken. Daarna moet je een beetje geluk hebben welke landen je in deze fase tegenkomt. Misschien kan Oranje verrassen door de derde groepsronde te bereiken. Ik denk dat Nederland tegen de goede landen zonder schroom moet spelen, dan kunnen ze leuke dingen doen."

Zijn de volleydames klaar voor dit podium?

"Ik denk het wel. Nederland kende een redelijke voorbereiding. Er werd twee keer gewonnen van Turkije, maar tegen Duitsland gingen twee van de drie oefenduels verloren. Beide landen zijn ook actief op het WK, dus het zegt wel wat over het huidige niveau van Nederland."

"Nederland heeft een jonge ploeg. Slechts twee van de veertien speelsters uit de selectie heeft WK-ervaring. Celeste Plak is pas 18 jaar, maar heel talentvol. Dit soort toernooien zijn belangrijk voor haar ontwikkeling. De aanwezigheid van Manon Flier zorgt voor wat routine binnen de selectie."

Waar ligt de kracht van dit Nederland?

"Bondscoach Gido Vermeulen is vooral blij dat hij over een brede selectie beschikt. De jonge garde klopt op de deur. Bij Celeste Plak moet ik een beetje aan Elles Leferink denken tijdens het EK volleybal in 1995 toen Nederland goud won."

"Leferink was op zeer jonge leeftijd al heel belangrijk voor Nederland, Plak heeft een beetje hetzelfde. Als Nederland het goed doet, kan het een heel lang toernooi worden. Daarom is het belangrijk dat Vermeulen veel opties heeft."

"Eigenlijk heb je drie generaties in dit team. De jonge garde met Plak, een tussengeneratie met Robin de Kruijf en de routine van Manon Flier. Flier wordt weliswaar een jaartje ouder, maar zij is nog steeds heel belangrijk voor Nederland."

Om wereldkampioen te worden moet een land drie groepsronden, een halve finale en een finale spelen, dertien duels in totaal. Dat is een lange weg.

"Dat is typisch iets van de wereldvolleybalbond (FIVB). Hoe meer, hoe beter, vinden zij. Ze hopen op deze manier nog meer aandacht voor de volleybalsport te genereren. Dat zag je in het verleden al bij het beachvolleybal."

"Op dit WK is er zelfs een derde tussenronde bijgekomen. In mijn ogen iets te veel van het goede."

WK-programma Oranje:

23 september, 10.30 uur: Nederland - Kazachstan

24 september, 20.00 uur: Thailand - Nederland

25 september, 20.00 uur: Nederland - Verenigde Staten

27 september, 17.00 uur: Rusland - Nederland

28 september, 10.30 uur: Mexico - Nederland

Alle WK-wedstrijden van de Nederlandse volleybaldames zijn rechtstreeks te volgen op NOS.nl en in samenvatting te zien op televisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl