1 op de 5 jongeren heeft schuld
Een op de vijf jongeren van 18 tot en met 24 jaar heeft een schuld. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. De organisatie maakt zich zorgen over de grote groep jongeren die op jonge leeftijd de geldzaken niet op orde heeft.
Nibud deed onderzoek onder jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Van die jongeren komt 11 procent vaak geld te kort. Bij jongeren onder de 18 gaat het vooral om kleine bedragen, bij 18-plussers is de schuld meestal groter. Zij hebben vaak openstaande rekeningen voor de zorgverzekeraar, onbetaalde boetes of betalingsachterstanden bij de Belastingdienst.
2500 euro
20 procent van de jongeren van 18 tot en met 24 jaar met een schuld heeft een betalingsachterstand van meer dan 2500 euro. 125 van de 827 ondervraagde 18-plussers zeiden in het onderzoek geld geleend te hebben van anderen, 10 van hen zelfs meer dan 25.000 euro.
''Het is zorgwekkend dat diegenen die nog maar net financieel zelf verantwoordelijk zijn, hun geldzaken niet op orde hebben", aldus het Nibud. En dus pleit de organisatie voor betere voorlichting aan de leeftijdsgroep 12 tot 18 jaar. ''Uitleg over de financiële verantwoordelijkheden vanaf je 18e, het betalen van rekeningen of mobiel bankieren kan leiden tot meer grip op geld en zo tot minder schulden.''
Sparen
Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren vaak bij hun ouders aankloppen voor advies. Bijna 90 procent leert van hun ouders over geldzaken.
Ook zet ongeveer 85 procent van de jongeren maandelijks geld opzij om te sparen. Het spaarbedrag neemt beduidend toe met de leeftijd. Wel sparen jongeren naarmate ze ouder worden meer wat er over blijft, in plaats van een vast bedrag per maand.