NOS NieuwsAangepast

Nederlands zaad de wereld over

Een Nederlandse oplossing voor het dreigende voedseltekort wordt wereldwijd overgenomen. Op een klimaattop in New York spraken zo'n 100 landen en organisaties af dat ze het Nederlandse voorbeeld zullen volgen en waarschijnlijk worden dat er nog meer. De klimaattop is een initiatief van de Verenigde Naties. Regeringsleiders van 120 landen spreken er over de uitstoot van kooldioxide en broeikasgassen.

Nederland wil het voedselprobleem oplossen met behulp van zogenoemde klimaatslimme landbouw. Kleine boeren in Afrika en Azië worden opgeleid, zodat ze hun productie kunnen verhogen en hun oogsten beter kunnen beschermen tegen het veranderende klimaat. Nu wordt vaak nog kiemzaad gebruikt met een lage opbrengst en slechte weerstand tegen droogte.

Veredelen

In Nederland is heel veel kennis over het veredelen van zaden. Ook is Nederland de op een na grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld. Dat gegeven zal ook worden ingezet om de voedselschaarste terug te dringen, door samenwerkingen met de bedrijven aan te gaan.

Nu al zijn er diverse Nederlandse bedrijven die samenwerken met hulporganisaties opgezet door Kofi Annan en Bill Clinton in Afrika en Azië. Zuivelboeren worden geholpen bij het aan de man brengen van melk en in Indonesië worden bijzondere pepers en aubergines ontwikkeld.

Zaad in Tanzania

Economische Zaken noemt het bedrijf Rijk Zwaan als voorbeeld. Zij ontwikkelen zaden die bijvoorbeeld goed bestand zijn tegen droogte. Het bedrijf leert boeren in Tanzania hoe ze het beste groente kunnen verbouwen. De activiteiten in Tanzania kosten Rijk Zwaan nu nog geld, maar op den duur verwacht het bedrijf er winst te maken.

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma is die samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven heel belangrijk. "Het belang van de boeren in de landen waar we aan de slag gaan zal altijd centraal staan. In dit geval komen de belangen van het bedrijfsleven en de doelstelling om wereldwijd de voedselproductie te verbeteren samen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl