NOS NieuwsAangepast

Zorgen over Poolse kinderen

Deskundigen zijn bezorgd over het welzijn van ruim 40.000 kinderen van migranten uit Midden- en Oost-Europa. Door het vele heen en weer reizen en de vaak gebrekkige omstandigheden waarin ze leven, dreigen deze jongeren te ontsporen.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau deed voor het eerst landelijk onderzoek naar de leefsituatie van migrantenkinderen uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Dat gebeurde in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie wil herhaling van problemen zoals die van de Turkse en Marokkaanse kinderen voorkomen.

Pendelen

Armoede, illegale huisvesting, slechte woonomstandigheden en gebroken gezinnen zijn veel voorkomende problemen bij migranten uit Midden- en Oost-Europa. Kinderen worden vaak aan hun lot overgelaten door de lange werkdagen van hun ouders. Bovendien pendelen de ouders veel naar hun thuisland, waardoor het risico bestaat dat de kinderen zich nergens meer thuis voelen, wat tot psychische problemen kan leiden.

De problemen doen zich het meest voor in de grote steden. De problematiek werd al eerder aangekaart vanuit de zorg, de politie en het onderwijs. Gewezen wordt op wegloopgedrag, schoolverzuim, tienerzwangerschappen en prostitutie.

Het SCP zegt dat de situatie scherp in de gaten moet worden gehouden en dat er op tijd moet worden ingegrepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl