NOS NieuwsAangepast

"Kook kokkels uit Westerschelde"

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt dat zelf geraapte schelpdieren uit de Westerschelde eerst gekookt moeten worden, omdat de kans bestaat dat de dieren besmet zijn met het poliovirus.

De bron van de besmetting ligt in België, in het riviertje de Laan. Door een menselijke fout bij het farmaciebedrijf GlaxoSmithKline in Rixensart, ten zuiden van Brussel, lekte begin september 45 liter met het poliovirus besmet water weg. Dat water bereikt nu de Westerschelde.

Niet gevaccineerd

Het virus is inmiddels zo verdund dat het water zelf niet meer gevaarlijk is. Het advies oesters, kokkels en mosselen minimaal anderhalve minuut te koken is vooral een voorzorgsmaatregel, zegt de NVWA. Zwemmen en het eten van zeegroenten uit de Westerschelde zijn niet gevaarlijk, maar het virus kan zich ophopen in schelpdieren.

Het risico op besmetting met het poliovirus is extreem klein, maar langs de Westerschelde zijn relatief veel mensen niet gevaccineerd tegen polio. Wie gevaccineerd is tegen polio, wordt zelf niet ziek van het virus, maar kan het wel overdragen op anderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl