NOS SportAangepast

"Niet de eerste aan wie ik dacht"

Ruim twee maanden nadat hij werd aangesteld stond bondscoach Sjoerd Marijne maandag voor het eerst op het veld met de Nederlandse hockeyvrouwen. In het Amstelveense Wagener Stadion werd een nieuw tijdperk ingeluid.

De keuze voor Marijne als opvolger van Max Caldas was misschien niet de meest voor de hand liggende. Ook de speelsters zelf moesten even aan het idee wennen. "Hij was niet de eerste naam aan wie ik dacht", gaf aanvoerster Maartje Paumen toe.

"Er is wel met een aantal speelsters gesproken. Maar uiteindelijk maakt de bond natuurlijk een keuze voor degene die het meest geschikt wordt geacht als bondscoach. Ik had een aantal namen in mijn hoofd en door te praten kom je een stuk verder. Uiteindelijk ben ik heel blij met de keuze."

Verontwaardiging

Onlangs werd bekend dat Marijne wordt geassisteerd door een oude bekende, Santi Freixa. De samenwerking met de Spanjaard, die Marijne nog kent uit zijn periode als speler, zorgde voor de nodige verontwaardiging in de hockeywereld. Er werd hardop gevraagd of die rol niet door een Nederlander moest worden ingevuld.

"Santi woont al zeven jaar in Nederland en heeft meer een 'r' dan ik heb. Dus dat zit wel goed", counterde Marijne, die erg blij is met de ontstane samenwerking.

"Je moet kijken wat past bij de groep en wat past bij de begeleiding, dat moet één geheel zijn. En Santi vult ons aan als mens, dat kan ik je verzekeren. En als speler met zijn ervaring. Met zijn olympische ervaring, iets wat ik niet heb, kan hij ons bijzonder goed aanvullen. Daarnaast is hij een warme persoonlijkheid en in het groepsproces met die dames kan dat heel goed werken."

"Beste van de wereld"

De voorbije weken verdiepte de 40-jarige Marijne, die ook individuele gesprekken voerde met de WK-gangers, zich in de hoogst aangeschreven tegenstanders en analyseerde hij ook zijn eigen elftal grondig.

"Het Nederlands damesteam is het beste van de wereld, dus wij moeten zelf op zoek naar punten waar we beter kunnen worden", aldus Marijne, die daarmee onderkent dat Oranje niet continu door de concurrentie op de tekortkomingen wordt gewezen. "Eén van de dingen waarvan we denken dat er nog groei inzit, is het scorend vermogen. Daar heb je wat handigheidjes voor, die hebben we vandaag getraind."

Champions Trophy

De eerste echte krachtmeting voor het 'nieuwe' Oranje is de Champions Trophy, die op 29 november in het Argentijnse Mendoza van start gaat. In aanloop naar dat toernooi werken de Nederlandse hockeysters nog oefenwedstrijden af tegen onder meer Duitsland. Op 28 oktober maakt Marijne zijn definitieve selectie bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl