NOS SportAangepast

Revanche voor Miracle at Medinah

Lijdzaam zagen Tiger Woods, Phil Mickelson en Bubba Watson hoe de Noord-Ierse, Engelse en Duitse vlaggen door de lucht wapperden in 2012. Het golftrio verbeet de teleurstelling na de onwaarschijnlijke Ryder Cup-comeback van Rory McIlroy en consorten. Nu wil de trotse Amerikaanse golfnatie maar één ding: revanche voor 'The Miracle at Medinah'.

Het is voor de Amerikanen soms nog onbegrijpelijk wat er zich twee jaar geleden afspeelde in Illinois. Na twee dagen gingen de Verenigde Staten riant aan de leiding met 10-6. De Europeanen maakten op de slotdag echter een onwaarschijnlijke comeback in de singles.

Als eerbetoon aan de in 2011 overleden golflegende Severiano Ballesteros waren de Europeanen in het donkerblauw gekleed en dat leek hen een flinke dosis energie te geven. Zes van de acht singles waren al gewonnen, toen de Duitser Martin Kaymer het winnende punt binnenhaalde. Europa won met 14,5 - 13,5. Ryder Cup-historie was geschreven.

Verlossing

Als het aan de Amerikaanse captain Tom Watson ligt, wordt deze golftragedie komend weekend naar het verleden geslagen. "Ik heb het hen duidelijk gemaakt dat deze trip in het teken van verlossing staat", zei de 65-jarige Watson, die als speler in in 1977, 1981 en 1983 de prestigieuze tweestrijd won.

Acht van de twaalf geselecteerde Amerikanen waren er twee jaar geleden bij. "De spelers die toen in dat team zaten kunnen nu iets goedmaken en zich revancheren voor wat er in 2012 gebeurde. Ik denk dat dit eerder een positieve na een negatieve stimulans is."

Toewijding

Europa is in het Schotse Gleneagles favoriet voor de winst. Watson, die in 1993 al eens (de winnende) coach was van het Amerikaanse Ryder Cup-team, bevestigt de krachtsverhoudingen en praat zijn spelers moed in.

"De media en anderen kijken naar de teams, en dan zien ze Rory McIlroy, ze zien Justin Rose en Henrik Stenson, dat het Europese team bol staat van de klasse", erkent Watson. "Maar zodra de wedstrijden vrijdagochtend om 8.35 uur beginnen, is iedereen gelijk. Ik weet dat ons team de volledige toewijding heeft om de beker terug te brengen."

Huiswerk

De Europese captain Paul McGinley loopt niet weg voor de favorietenrol. "Het is niet iets waarvoor je je hoeft te schamen, de spelers hebben hard gewerkt voor deze status", aldus McGinley, die zijn huiswerk goed heeft gedaan in aanloop naar de ontmoeting.

"Ik heb een beetje zitten rekenen als je de teams bij elkaar optelt. Het team van Tom heeft een gemiddelde ranking van 16, en die van ons zit op 18", houdt de 47-jarige Ier voor. "Dus dit is geen zwak Amerikaans team. We zijn misschien licht favoriet bij de bookmakers, maar de teams zitten heel dicht bij elkaar."

McIlroy

McGinley - als speler Ryder Cup-winnaar in 2002, 2004 en 2006 - heeft geen twijfels over de vorm van zijn grote troef Rory McIlroy, die een aantal weken vrijaf nam om op krachten te komen. "Afgelopen week heeft hij voor het eerst weer wat ballen geslagen, dus hij heeft een goede periode van rust gehad."

"Rust wil overigens niet zeggen dat hij alleen maar in bed of bij het zwembad ligt", benadrukt de captain. "Plezier maken zoals een bokswedstrijd bezoeken of meewerken aan een televisie-uitzending van Sky, dat zijn dingen waar hij van geniet. Sinds gisteren (zondag, red.) is hij weer aan het trainen. Dus hij is fris, hij is er klaar voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl