NOS NieuwsAangepast

"Grote zorgen over jeugdzorg"

Kinderen die nu onder jeugdzorg vallen, dreigen per 1 januari die zorg te verliezen, waarschuwt de commissie die toezicht houdt op de overheveling van zorg naar de gemeenten.

In Nieuwsuur zegt voorzitter Leonard Geluk van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ), dat hij een brandbrief heeft gestuurd naar de ministeries van Volksgezondheid en van Veiligheid en Justitie.

Mondjesmaat

Per 1 januari worden de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. In de aanloop naar die datum moeten ze die zorg inkopen en daartoe contracten afsluiten met de jeugdzorginstellingen.

Maar de gemeenten hebben tot dusver slechts mondjesmaat zorg ingekocht, aldus Geluk. Met driekwart van de jeugdzorginstellingen is nog geen contract afgesloten.

Dat betekent volgens de toezichthouder dat die instellingen in geldnood komen en mogelijk hun deuren moeten sluiten. Daardoor dreigen de kinderen die van deze zorg afhankelijk zijn, tussen wal en schip te vallen.

"Het ontbreken van garanties betekent een groot risico voor de zorg aan jeugdigen in 2015", schrijft de commissie in het zogenoemde briefadvies.

Bezuinigingen

Volgens de TSJ willen de gemeenten vooral korten op de jeugdzorg en is er te weinig oog voor de kwaliteit van de zorg.

De gemeenten moeten uiterlijk op 1 november alle contracten met zorgaanbieders hebben afgesloten. Meer dan de helft van de jeugdzorginstellingen verwacht ook op die datum geen duidelijkheid te hebben, meldt de toezichthouder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl