NOS NieuwsAangepast

IS ontvoert Fransman in Algerije

Een Algerijnse groep die zich Soldaten van het Kalifaat noemt, heeft zondag een Franse toerist ontvoerd. Op een video die naar buiten is gebracht dreigen de ontvoerders hun slachtoffer te doden tenzij Frankrijk de luchtaanvallen op IS-doelen in Irak staakt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs zegt dat de video authentiek is.

Aanslagen

De ontvoering vond plaats kort voordat moslimextremisten van Islamitische Staat hun sympathisanten opriepen om aanslagen te plegen op Amerikaanse en Franse staatsburgers.

De extremisten willen Frankrijk en de VS straffen omdat de Franse en Amerikaanse luchtmacht IS-doelen in het noorden van Irak bombarderen.

Video

De ontvoerde Fransman zegt op de video: "Deze gewapende groep heeft me gevraagd om u, president Hollande, te verzoeken niet langer in actie te komen in Irak."

De ontvoerders zouden banden hebben met Islamitische Staat, de radicale groepering die grote delen van Irak en Syrië heeft veroverd.

Overleg

President Hollande heeft telefonisch overleg gevoerd met de Algerijnse premier Abdelmalek Sellal om afspraken te maken over een gezamenlijke aanpak van de ontvoering.

De ontvoerde Fransman vierde vakantie in de oostelijke regio Tizi Ouzou, een bergachtig gebied waar eerder Algerijnse zakenlieden zijn ontvoerd door bendes die uit waren op losgeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl