NOS NieuwsAangepast

Grote investering in Eemshaven

In de Eemshaven wordt een miljoeneninvestering gedaan. Komende ochtend is er een bijeenkomst waarin meer bekend wordt gemaakt.

Volgens diverse media, zoals De Telegraaf en het AD, gaat het om een datacentrum van Google van zo'n 40 hectare groot, de omvang van ongeveer 60 voetbalvelden. Het ANP zegt dat het een datacentrum van concurrent Apple wordt.

Het havenbedrijf Groningen Seaports wil niet zeggen welk bedrijf zal investeren. Groningen Seaports zegt alleen dat het een investering is die "niet alleen voor Noord-Nederland, maar ook nationaal en internationaal gezien van groot belang is".

40 keer Google

In Eemshaven staat al een datacentrum van Google. Daar staan 100.000 servers die samen net zoveel stroom verbruiken als 80.000 huishoudens. De omvang van dat complex is één hectare (anderhalf voetbalveld).

De Eemshaven is een interessante locatie voor de bouw van datacentra, omdat er in de buurt een belangrijke trans-Atlantische glasvezelkabel binnenkomt. Bovendien zijn er verschillende energiecentrales en een groot windmolenpark, waardoor er een stabielere energievoorziening is dan in de Randstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl