NOS NieuwsAangepast

Rechter van jihadzaak gehaald

De rechter-commissaris die het grote strafrechtelijk onderzoek naar jihadronselaars in Den Haag doet, is van de zaak gehaald. Volgens de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag vreest een van de verdachten terecht dat de onderzoeksrechter niet onpartijdig is.

Andre Seebregts, de advocaat van hoofdverdachte Azzedine C., had de rechtbank gevraagd de onderzoeksrechter van het onderzoek Context te halen vanwege haar uitlatingen tijdens een verhoor van C. Ze zei: "Ik heb in het dossier de ideologie die u aanhangt gelezen en dat is een ideologie die leidt tot strafbare feiten die wij allen verafschuwen."

De gewraakte rechter-commissaris besloot dat C., alias Abu Moussa, vast moest blijven zitten. Volgens Seebregts blijkt uit de opmerkingen dat de rechter-commissaris bevooroordeeld is. C. vreest volgens hem voor het verdere verloop van de strafzaak als de onderzoeksrechter op de zaak zou blijven.

Vooringenomenheid

Hij krijgt nu dus gelijk van de wrakingskamer: "De door deze bewoordingen ontstane vrees dat de rechter-commissaris jegens hem een vooringenomenheid koestert, acht de wrakingskamer dan ook objectief gerechtvaardigd", aldus de rechtbank.

Volgens Seebregts blijkt uit de uitspraak hoe moeilijk het is, ook voor rechters, om onpartijdig te blijven zodra de woorden 'jihad' of 'terrorisme' vallen. "We leven in een rechtsstaat. Ook deze verdachten hebben recht op een eerlijk proces", zegt de advocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl