Studenten betogen op 14 november
Op 14 november trekken veertien jongerenorganisaties naar het Malieveld om te protesteren tegen het leenstelsel. Aan de landelijke manifestatie doen onder anderen studentenvakbond LSVb, Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), LAKS, FNV Jong en CNV Jongeren mee.
Aanleiding is het maandag gepresenteerde wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) over het studievoorschot, zoals ze het zelf noemt.
"Dit leenstelsel zal de toegankelijkheid van het hoger onderwijs ongekend hard raken", denkt de organisatie Stop het Leenstelsel, waarin de studentenvertegenwoordigers zijn verenigd. "Niet alleen toekomstige studenten zullen dit leenstelsel voelen, maar de gehele kenniseconomie zal hieronder lijden."
Toegankelijkheid
Dat is ook de grootste zorg van ISO. "Er beginnen minder studenten aan een studie door de toenemende kosten en de hoge lening die zij af moeten sluiten", zegt Falco Carelsz. "Studenten gaan een andere afweging maken voordat ze een studie gaan doen."
ISO denkt daarnaast dat studiekeuze erdoor beïnvloed kan worden en dat dat niet altijd goed is. "Door de hogere kosten kunnen mensen kiezen voor een studie met een baangarantie, waardoor het terugbetalen van de lening beter haalbaar is", zegt Carelsz. De kans bestaat dat ze daarmee iets kiezen wat hen eigenlijk niet ligt.
De studentenorganisatie wil daarnaast dat duidelijker wordt waar het geld dat dit nieuwe leenstelsel zal opleveren, naartoe gaat. "Het is onduidelijk wat er met het geld gebeurt en waar het wordt geïnvesteerd in het hoger onderwijs. Dat is voor ons een belangrijk punt."
Oproepen
De deelnemende organisaties willen met de protestactie de partijen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks oproepen om van het leenstelsel af te zien.
De petitie die Stop het Leenstelsel is gestart is ondertussen al bijna 25.000 keer ondertekend. De veertien partijen zijn nog volop bezig met de voorbereidingen van het protest.