NOS SportAangepast

Succes Joost Luiten in cijfers

9 jaar oud was Joost Luiten toen hij begon met golfen. Tot dan was hij alleen maar bezig met schansspringen, maar hij kreeg een ongeluk. Luiten brak daarbij zijn neus, een arm en een been: "Toen heb ik voor golf gekozen. Ook omdat een individuele sport me het best ligt, dan heb je alles in eigen hand."

2007 was het jaar waarin Luiten voor het eerst een internationaal toernooi won. De Challenge Tour-zege in Toulouse leverde hem 20.800 euro op.

176 meter overbrugde hij in december 2007 bij zijn hole-in-one op het Alfred Dunhill Championship in Zuid-Afrika. De man uit Bleiswijk hield er een Audi TT Roadster aan over.

5.731.341 euro verdiende hij aan prijzengeld in zijn loopbaan.

250.000 euro geeft Luiten jaarlijks uit aan reizen en coaching, zo vertelde hij eind vorig jaar aan BNR.

156 internationale toernooien speelde Luiten tot nu toe; 13 keer stond hij op het podium.

375.779 euro leverde de zege in het Wales Open hem afgelopen zondag op. Het is het hoogste bedrag dat hij na een toernooi kreeg uitgekeerd.

4 toernooien won hij op de Europese Tour. De eerste overwinning behaalde Luiten drie jaar geleden in Maleisië. Vorig seizoen was voor hem zeer succesvol met de zege op het Oostenrijks Open en als klapstuk natuurlijk de titel voor eigen publiek op het KLM Open.

4 zeges op de Europese Tour boekten de andere Nederlandse profgolfers tot nu toe samen. Robert-Jan Derksen heeft twee keer gewonnen en Maarten Lafeber en Rolf Muntz ieder één keer.

10 is zijn positie op de Order of Merit, de lijst met prijzengeld van spelers op de Europese Tour. Aan het eind van het seizoen zijn de beste vijftien golfers verzekerd van deelname aan het US Open en de beste dertig mogen meedoen aan het Brits Open. Als toetje worden de beste zestig uitgenodigd voor het WK in Dubai in november.

36 is zijn positie op de wereldranglijst, de hoogste notering ooit voor Luiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl