Veldkamp strikt internationaal viertal

De Stressless-schaatsploeg van Bart Veldkamp bestaat komend seizoen uit vier verschillende nationaliteiten. Naast de Belg Bart Swings behoren ook de Duitser Alexej Baumgärtner, de Let Haralds Silovs en de Nederlander Karlo Timmerman tot het team van Veldkamp.

Veldkamp heeft bewust gekozen voor een internationaal team. "Ik vind dat we vanuit Nederland het schaatsen moeten ontwikkelen. Ik kijk naar het belang van de sport. Als leider in de schaatssport moet Nederland zijn verantwoordelijkheid nemen. Een internationaal team zoals dit is daar een onderdeel van."

Bijna rond met Verweij

Veldkamp deed in de zomer verwoede pogingen Koen Verweij naar zijn ploeg te halen, maar zag die missie uiteindelijk toch stranden. Veldkamp: "We waren heel dichtbij het formeren van een team met Verweij. Alleen hij besloot op het laatste moment om naar Corendon te gaan. Toen zijn we verder gegaan op de weg die we al uitgestippeld hadden. Deze rijders stonden al op ons lijstje."

Gestopt

Een opvallende naam in de ploeg is Karlo Timmerman. De voormalig marathonschaatser stopte in 2012 omdat hij voorrang wilde geven aan zijn maatschappelijke carrière. In april kondigde hij zijn terugkeer al aan. Veldkamp: "Hij was zelf al heel enthousiast, vooral omdat het onderdeel massa start weer op de kalender komt en binnenkort misschien wel Olympisch wordt. Hij had ook het gevoel dat hij te vroeg gestopt was. Hij gaat er nu vol voor."

Continuïteit voor buitenlanders

Haralds Silovs reed vorig seizoen nog ongelukkig in de rondte. Veldkamp denkt dat hij wel wat kan betekenen voor de Let. "Dit model biedt continuïteit voor internationale atleten. Die jongens hebben altijd een beetje meegetraind. Dan weer een keertje hier, dan weer een maandje daar. Het was nooit stabiel. Met continuïteit op de lange termijn willen we die jongen gewoon weer terug op het ijs zetten."

"We hebben ook gekeken naar goede sparringpartners die Bart Swings kunnen helpen in zijn ontwikkeling. Silovs stond al snel op dat lijstje. En ook Alexej Baumgärtner was beschikbaar."

Medailles in 2018

Veldkamp: "We gaan nu rustig verder bouwen. We kijken naar 2018 (een Olympisch jaar, red). Dan willen we met vijftig procent Nederlanders en vijftig procent buitenlanders aan de start staan. En voor de medailles gaan."

Eigenlijk had Veldkamp besloten dat hij niet meer zoveel op het ijs wilde staan. "Dat zal ook minder gebeuren. Dit ambitieuze plan vraagt marketingtechnisch veel aandacht. Daar ga ik me ook mee bezig houden. Rutger Tijssen is de fulltime coach. Ik ondersteun hem op het ijs en blijf wel een gezicht van het team."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl