Icedôme-flop verrast bond niet meer

Nu de bouw van het nieuwe ijsstadion Icedôme in Almere definitief niet doorgaat, zijn er nog twee locaties over waar het toekomstig nationaal topsport- en trainingscentrum voor de schaatssport kan verrijzen.

Paul Sanders, algemeen directeur van de KNSB, vertelt over de ideeën van de schaatsbond en de overgebleven twee kandidaten: Thialf Heerenveen en TranSportium Zoetermeer.

Was u verrast door het nieuws dat het Icedôme definitief niet gebouwd wordt?

"Ja en nee. De bouwbedrijven BAM en Van Wijnen gaven in juni al aan dat ze toch door wilden gaan met bouwen, ondanks dat wij samen met NOC*NSF de gunning introkken. Het is erg jammer dat het alsnog niet gelukt is, maar echt verrast ben ik niet."

Heeft u spijt dat er aanvankelijk voor het Icedôme werd gekozen en niet meteen voor Thialf of TranSportium?

"Nee, zeker niet. In dat hele proces kwam toen naar voren dat het Icedôme de beste plannen had om een nieuw ijsstadion te bouwen. Wij stonden achter die beslissing, maar uiteraard wil je ook zekerheid. Dat duurde ons te lang, waardoor wij besloten in juni de gunning in te trekken."

Wat gaat er nu gebeuren met de topsport en de grote schaatsevenementen?

"We zijn na het intrekken van de gunning meteen in gesprek gegaan met Thialf en TranSportium om te kijken hoe de vlag er nu bij hangt. Onze voorkeur heeft dat Heerenveen en Zoetermeer gaan samenwerken. Die twee zijn nu met elkaar in gesprek om hier een plan over op te stellen en om te kijken wat de mogelijkheden zijn."

"Als zij met een goed samenwerkingsplan komen, is dat een goede optie voor de KNSB. Wij zullen dan geen geld investeren, maar gaan wel met alle partijen om de tafel zitten om te bespreken hoe die evenementen en het stimuleren van topsport zo efficiënt mogelijk tot stand kan komen."

Wat moet die samenwerking dan inhouden?

"Dat is nu nog niet duidelijk. Het is sowieso niet zeker dat Heerenveen en Zoetermeer tot een goed plan komen, maar het zou wel het beste zijn voor de Nederlandse schaatsers. Er is dan een mooie spreiding over Nederland. Nu is er in Zuid-Holland nog een gebrek aan ijs."

"Er zijn geen andere opties of nieuwe initiatieven, dus ik verwacht dat we op korte termijn een knoop doorhakken, in ieder geval voor het einde van dit jaar. Dan kunnen we samen plannen maken over de ontwikkeling van de Nederlandse schaatsers en het niveau op het Nederlandse ijs verhogen. Het zou mooi zijn als we op die manier meer Nederlanders enthousiast kunnen maken om te gaan schaatsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl