NOS NieuwsAangepast

Anti-IS-advertentie in kranten

De Turkse geestelijk leider Fethullah Gülen heeft in advertenties in de Volkskrant en NRC Handelsblad de praktijken van IS veroordeeld. Hij noemt de daden van radicaal-islamitische beweging een schande voor de islam.

"Elke vorm van geweld tegen onschuldige burgers of vervolging van minderheden is in strijd met de principes van de Koran en de traditie van de profeet Mohammed", schrijft de invloedrijke Gülen. Hij denkt dat leden van Islamitische Staat niet bekend zijn met de principes van de islam of dat hun acties hun eigen persoonlijke belangen dienen of die van hun politieke leider.

Grote invloed

Gülens beweging heeft grote invloed in Turkije en op Turken daarbuiten. Leden zitten in Turkije op hoge posten binnen de belangrijkste maatschappelijke organisaties en het overheidsapparaat, zoals justitie en politie. Gülen zelf woont al jaren in ballingschap in de VS.

De geestelijk leider is in Turkije verwikkeld in een machtsstrijd met premier Erdogan, onder meer vanwege aantijgingen over corruptie door ministers in Erdogans kabinet.

VVD-Statenlid

Een aantal Turkse ministers heeft in het verleden moeten opstappen. De regering van Erdogan heeft op zijn beurt verregaande maatregelen genomen om de invloed van Gülen in te dammen, zoals ontslagen en overplaatsingen binnen het politie- en justitieapparaat.

In Nederland zijn een aantal Koran-internaten actief die de leer van Gülen uitdragen. Het Noord-Hollandse VVD-Statenlid Köksal Gör trad vorig jaar af nadat bekend was geworden dat hij voorzitter was van die internaten. De VVD stelde destijds dat de leer van Gülen integratie in de weg staat.

Van der Laan

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan zei gisteren tijdens een lezing dat het niet goed is om van alle Nederlandse moslims te eisen dat ze afstand nemen van de praktijken van terreurbeweging IS. "Daarmee plaatsen we hen in een hokje en scheren we hen over één kam met extreme anderen", zei Van der Laan. "Dat wil niemand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl