NOS VoetbalAangepast

FIFA-topman gelooft niet in Qatar

Theo Zwanziger gaat ervan uit dat het WK voetbal in 2022 niet in Qatar gehouden zal worden. Het Duitse bestuurslid van de wereldvoetbalbond FIFA zegt dit maandag in de krant Bild.

"Persoonlijk geloof ik dat het WK na alle discussie niet in Qatar zal plaatsvinden", aldus Zwanziger. "De artsen zeggen - en dat heb ik ook in een protocol vast laten leggen - dat het voor voetballers niet verantwoord is om daar in de zomer te spelen. Ook voor de fans is het buiten de stadions veel te heet."

Volgens Zwanziger, oud-voorzitter van de Duitse bond, kan de FIFA ook geen risico's met de supporters nemen. "De eerste levensbedreigende situatie bij een fan zal gelijk tot juridische stappen leiden", voorspelt de bestuurder. "Niemand bij de FIFA zal hiervoor de verantwoordelijkheid willen nemen."

Meer en meer kritiek op FIFA

De opmerkingen van Zwanziger komen vlak nadat de FIFA er flink van langs kreeg op een congres in het eigen hoofdkwartier in Zürich. Michael Garcia, onderzoeksleider van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond, zei vrijdag dat de FIFA meer informatie naar buiten moet brengen over mogelijke misstanden rond de toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022).

In Qatar is niet alleen de hitte een discussiepunt, ook de situatie rond mensenrechten en mogelijke omkoping bij de toewijzing spelen een rol. Er wordt ook al lange tijd gesproken over het verplaatsen van het toernooi naar de winter.

De verwachting is dat de FIFA na een aantal onderzoeken pas volgend jaar een beslissing neemt over het WK in 2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl