NOS NieuwsAangepast

1,5 miljoen zeepjes tegen ebola

Het openbare leven in Sierra Leone lag de afgelopen drie dagen stil in een poging de verspreiding van ebola tegen te gaan. UNICEF zette een grote voorlichtingscampagne op en ging met 28.000 vrijwilligers langs de huizen om informatie te geven en vragen te beantwoorden. "Het is goed gegaan", zegt UNICEF-directeur in Sierra Leone Roeland Monasch.

Hoe zijn de afgelopen dagen in Sierra Leone verlopen?

"We zijn het land ingegaan om voorlichting te geven. Om te vertellen wat mensen wel en niet moeten doen en de angst te verminderen. We leggen mensen uit dat ze hun handen moeten wassen en andere mensen niet aan moeten raken. Ze moeten daarnaast ook weten wat ze moeten doen bij begrafenissen, patiënten zijn zeer besmettelijk na hun overlijden."

"Het was niet een campagne om zieke mensen uit hun huizen te halen maar echt een voorlichtingscampagne. De vrijwilligers mochten de huizen niet in, maar tijdens discussies met familieleden zijn er toch meer ebola-patiënten gevonden. Die zijn geholpen om de zieken naar ebola-centra te brengen. De concrete cijfers heb ik nog niet, maar het aantal mensen in behandeling is verdubbeld.

Wat voor reacties kwamen er op deze campagne? Er zijn verhalen over negativiteit naar de hulpverleners.

"Die negatieve benadering was vooral aan het begin van uitbraak. Mensen hebben veel foto's gezien van artsen en hulpverleners ingepakt in die gele pakken. Ze haalden zieke mensen weg, die kwamen niet meer terug omdat ze overleden. Dat had een negatief effect op hoe er naar de hulpverleners werd gekeken. Een van de doelstellingen van deze campagne was dan ook om het vertrouwen in de hulpverleners weer terug te krijgen. Er werd zeep uitgedeeld in het hele land, in totaal anderhalf miljoen blokken zeep."

"De vrijwilligers zijn de discussie aangegaan met mensen in de hoop dat ze weer naar de ziekenhuizen gaan, ook voor problemen die niets met ebola te maken hebben. Er gaan veel mensen dood aan ebola, maar nog meer kinderen en volwassenen gaan dood aan andere ziektes. Die mensen moeten behandeld worden, maar durven niet meer naar ziekenhuizen te gaan. Malaria is een groot probleem. Heel veel kinderen hebben malaria en dat is makkelijk te behandelen maar die kinderen worden nu niet meer geholpen."

De vrijwilligers hebben geen speciale pakken aangehad, hoe voorkom je dan verspreiding?

"Er is in het hele land een no-touch-policy, je moet niemand aanraken. De gesprekken zijn niet in maar voor de huizen gevoerd, op de veranda's. Er werden dingen over de ziekte uitgelegd en brochures uitgedeeld, ook voor mensen die niet kunnen lezen. Echt een voorlichtingscampagne, dus."

Het dagelijks leven wordt nu weer hervat, waar gaan de besmette mensen naartoe?

"Een van positieve uitkomsten van de campagne is dat er meer artsen zijn die bereid zijn om mensen met ebola te helpen. Het aantal behandelcentra en artsen is enorm toegenomen in de afgelopen week, omdat we het worst-case-scenario moesten voorbereiden. Een week geleden hadden we 200 bedden voor ebola-patiënten, nu hebben we 750 bedden. Het gezondheidszorgsysteem is dus ietsje verbeterd."

Moet deze actie ook uitgevoerd worden in andere landen?

"Elk land heeft net een iets andere aanpak. Er zijn ongetwijfeld lessen geleerd, dat zijn we nu allemaal aan het opschrijven. Het is een optie voor andere landen om ernaar te kijken en te bedenken of dit voor hen ook werkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl