NOS NieuwsAangepast

Pensioenbelegger: bonus pas later

De grootste pensioengeldbeheerder van Nederland wil dat bedrijven geen kortetermijnbonussen meer uitkeren. APG zegt als aandeelhouder bedrijven erop aan te zullen spreken als bestuurders bonussen krijgen voor kortetermijnwinsten.

Lange termijn

De pensioenbeheerder wil dat ondernemingen hun bestuurders belonen voor het creëren van waarde op de lange termijn. "Als bedrijven hun beleid niet wijzigen, dan kan APG uiteindelijk deels of geheel afscheid nemen van zo'n bedrijf", zegt een woordvoerder. Dat betekent dus dat APG zijn aandelen in zo'n bedrijf zal verkopen.

APG belegt 377 miljard aan pensioengeld, van grote fondsen als ambtenarenfonds ABP, bouwpensioenfonds bpfBOUW en SPW, het pensioenfonds voor medewerkers van woningcorporaties. Het gaat om de pensioenen van 4,5 miljoen Nederlanders.

Op aandeelhoudersvergaderingen en in gesprekken met bestuurders zal APG het nieuwe beloningsbeleid uitdragen. De afgelopen tijd heeft de pensioenbeheerder ook al bedrijven verzocht bonussen aan te passen, maar nu zijn er expliciete richtlijnen opgesteld.

Shell en Heineken

Als goed voorbeeld noemt APG Shell. Het oliebedrijf paste het bonusbeleid aan na druk van APG. Heineken is volgens APG een slecht voorbeeld. De topman kreeg daar onlangs een bonus omdat hij een overname had gedaan.

"Je moet geen bonus krijgen voor alleen maar een overname, want je weet niet of die goed uitpakt. Kijk dan bijvoorbeeld na een aantal jaren of het overgenomen bedrijf bijdraagt aan de winst en geef dan pas een bonus", aldus een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl