NOS VoetbalAangepast

"Pastoor niet het lek bij AZ"

Alex Pastoor kreeg zondag in Studio Voetbal de gelegenheid om zijn verhaal te vertellen over de gang van zaken bij AZ, de club waar hij niet meer welkom is. Hij zat naast Willem Vissers, Jan Mulder en Ruud Gullit aan tafel bij presentator Jack van Gelder.

Pastoor was assistent van Marco van Basten, kon blijven als hoofdcoach, maar moet uiteindelijk vertrekken, omdat de clubleiding twijfelt aan zijn integriteit. "Mij werd verweten dat het artikel in De Telegraaf door mijn toedoen was verschenen", stelt Pastoor.

Van Gelder had nieuws. "Ik heb contact gehad met AZ en namens de Raad van Commissarissen kan ik melden dat je niet wordt gezien als het lek en je zaakwaarnemer ook niet", zei Van Gelder.

"Dan kan hij blijven", grapte Vissers. Van Gelder vervolgde: "Men verwijt je dat je je niet collegiaal hebt opgesteld, dat je Van Basten een beetje wilde wegmoffelen, dat je hem meer zag als adviseur. Dat kwam ook terug in het bericht van De Telegraaf. En men verwijt je dat je je ondermijnend hebt opgesteld richting Earnest Stewart."

"Woord adviseur nooit gebruikt"

"Het woord adviseur heb ik nooit in de mond genomen", aldus Pastoor. "Van Basten is Van Basten en Gullit is Gullit. Ik heb historisch besef. Wat ik juist heb gedaan is om iets neer te zetten wat mogelijk zou zijn. Ik kan je het organogram geven."

Pastoor kreeg van AZ een voorstel om hoofdcoach van AZ te worden voor de duur van negen maanden met verdubbeling van zijn salaris. Dat weigerde hij. "Ik had bewust een contract voor twee jaar getekend als assistent", aldus Pastoor. "Ik wilde langer bij de club blijven. Geld is voor mij geen drijfveer."

"Kazim-Richards geen spits"

Naast de perikelen bij AZ kwam uiteraard ook de klassieker aan bod, met Ajax als gelukkige winnaar. Volgens Ruud Gullit had Feyenoord niet alleen maar pech. Hij vond de voorzetten over het algemeen zwak en was niet te spreken over spits Colin Kazim-Richards, die de voorkeur kreeg boven Mitchell te Vrede.

"Kazim-Richards is geen echte spits", aldus Gullit. "Toen Te Vrede erin kwam had je veel meer een aanspeelpunt. Ik snap niet dat hij niet speelde. Kazim-Richards is geen spits. Hij was de targetman, maar gaf niet aan waar hij de bal wilde hebben. Hij stond eigenlijk nooit vrij. Eén keer misschien, maar daar schrok hij van."

"Laf van KNVB om Koeman niet te nemen"

Ook Guus Hiddink passeerde de revue. Zaterdag kwam het Algemeen Dagblad met een artikel waarin stond dat Hiddink zich al hardop had afgevraagd of hij niet eerder moest stoppen als bondscoach.

"Ik heb vanmiddag vrij lang met Guus gesproken", aldus Vissers. "Hij vertelde dat hij voor de wedstrijd tegen Tsjechië wel gekscherend in de groep heeft gezegd dat het met Ruud van Nistelrooy en Danny Blind goed liep en dat hij nu al een beetje de rol zou kunnen gaan vervullen die hij had voorzien voor 2018. Dat hij zich met Jelle Goes (technisch manager KNVB) meer zou gaan richten op talentontwikkeling. Hij praatte er een beetje omheen, maar ontkende wel dat hij zou stoppen. Hij gaat gewoon door."

"Ik vind het nog steeds lafjes van de KNVB dat ze Ronald Koeman niet hebben genomen", stelde Gullit. "Dit elftal heeft niks met Hiddink, wel met Koeman. Ik neem de KNVB kwalijk dat ze die sprong niet hebben gewaagd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl