Polen winnen WK, fans uit hun dak

De volleyballers van Polen zijn voor de tweede keer wereldkampioen geworden. Het gastland, dat in een grijs verleden (1974) ook de titel voor zich opeiste, won in Katowice met 3-1 (18-25, 25-22, 25-23, 25-22) van Brazilië, de kampioen van 2002, 2006 en 2010.

De finale was een herhaling van die van 2006, die Brazilië met 3-0 won. Dinsdag was Polen in zijn groep in de derde ronde Brazilië al met 3-2 de baas.

Polen veert op

Brazilië was in de eerste set heer en meester, maar in de tweede veerde Polen op. Dankzij een sterke serviceserie van Bruno kwamen de Brazilianen terug van 11-17 tot 18-18, maar daarna sloegen de Polen het beslissende gaatje.

De derde set ging lang gelijk op. In de slotfase kwam Brazilië nog van een kleine achterstand terug tot 23-23, maar Mateusz Mika bracht Polen met een aanvalspunt op setpoint, waarna Lucarelli een smash tegen de antenne sloeg.

Wlazly benut tweede matchpoint

Ook in de vierde set gaven de ploegen elkaar geen duimbreed toe totdat Polen tegen het eind afstand nam, mede door een mislukte aanval van Eder.

Mariusz Wlazly verzilverde met een verwoestende smash het tweede matchpoint van Polen, waarop het feest losbarstte in de met 11.000 uitzinnige fans bevolkte Spodek Arena én op het plein buiten de arena, waar 40.000 Polen de finale volgden op grote beeldschermen.

Nederlandse scheidsrechter

De finale stond onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Frans Loderus. Hij floot een vlekkeloze wedstrijd. Loderus had ook de openingswedstrijd en diverse topwedstrijden onder zijn hoede.

Eerder op de dag legde Duitsland beslag op de bronzen medaille. In de troostfinale klopten de Duitsers Frankrijk met 3-0.