NOS SportAangepast

Luiten: ik deed nog even iets geks

Joost Luiten legde zondagmiddag beslag op het Wales Open. Voor de Bleiswijker betekent het een opsteker nadat hij de Ryder Cup misliep en zijn titel op het KLM Open niet wist te prolongeren. In het zicht van de haven leek Luiten de titel nog te vergooien, maar hij herstelde zich net op tijd.

"Je hebt altijd spanning. Als je aan de leiding staat, dan is het toch weer anders dan als je in de achtervolging bent", aldus de 28-jarige Luiten, die voor de vierde keer een toernooi op de Europese tour wist te winnen.

"Ik had twee slagen voorsprong en die gaf ik meteen bij de eerste twee holes weg. Dat was niet de start waarop ik hoopte natuurlijk. Gelukkig speelde ik daarna wat beter. Toen we de laatste hole moesten spelen, maakte ik het mezelf erg lastig en moest ik alle zeilen bijzetten om nog een par te maken. Maar gelukkig was het precies voldoende."

Gekke dingen

Op de achttiende en laatste hole had Luiten een voorsprong van één slag op zijn belager Tommy Fleetwood, die nog bijna langszij kwam. "Je weet precies hoe je er voor staat en als je geen gekke dingen doet dan win je natuurlijk, normaal gesproken. En ik deed nog wel even wat geks en dat is precies waarvoor je jezelf moet behoeden. Op dat moment staat er spanning en druk op en gaat er van alles door je hoofd heen. Dan sla je op zo'n moment een slechte bal en dat is dan balen", aldus Luiten, die na zijn afzwaaier een vloek losliet.

"Als je de bal kwijt bent, dan wordt het een lastig verhaal. Toen ik er naartoe liep, stonden er wat officials die hem gelukkig hadden gevonden, dus dan word je al wat kalmer. En met die ligging kon ik nog wel iets. Het ging allemaal wat moeizamer dan gehoopt, maar gelukkig trok ik hem binnen."

Order of Merit

Luiten, die vorige week in eigen land vijfde werd op het KLM Open, zal door zijn eindzege stijgen op de ranglijst. "Ik zal rond de 36ste plaats komen en doe hiermee goede zaken voor de Order of Merit (lijst met prijzengeld, red.). Daarin zal ik richting de toptien gaan en dat is belangrijk voor toelating tot de grote toernooien", meent Luiten, die zich dit jaar niet wist te kwalificeren voor de Ryder Cup.

"Dat heb ik wel afgesloten. Van te voren weet je waar de kwalificatie stopt. Je kunt niet denken aan 'als', zo maak je jezelf alleen maar gek. Dat geldt namelijk voor nog tien andere spelers. Ik ben blij dat ik de goede vorm heb gevonden. Over twee jaar staat de Ryder Cup weer op mijn lijst en er komen nog heel veel mooie dingen aan, waaronder de Olympische Spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl