FC Utrecht klopt angstig Groningen

FC Utrecht heeft een verdiende 1-0 overwinning geboekt op FC Groningen. Na een moeizame eerste helft schroefde de thuisploeg het tempo op en incasseerde het erg afwachtende Groningen het loon van de angst.

Beide ploegen hadden in de opening veel moeite in de buurt van het vijandelijke doel te komen. Zowel Utrecht als Gronginen zat er kort op en door de kleine ruimtes was het balbezit meestal van korte duur.

Nacer Barazite zorgde na een kwartier spelen voor de eerste speldenprikjes. Sergio Padt plukte de bal bij een schot van de aanvaller net onder de lat weg. Nog geen minuut later kopte Barazite na een slimme loopactie ruim over.

Daar bleef het lange tijd bij. Utrecht drong wel iets meer aan, maar deed dat behoedzaam en vaak ook slordig. Op slag van rust schrok de halflege Galgenwaard nog even wakker. Een kopbal van Ramon Leeuwin uit een corner werd door Jarchinio Antonia op de lijn gekeerd en Barazite schoot voorlangs. De angstig spelende bezoekers presteerden in de rommelige eerste helft aanvallend hoegenaamd niets.

Boymans doorbreekt impasse

Na rust leefde het duel op. Het was zowaar Groningen dat voor het eerste gevaar zorgde. Het wippertje van de op snelheid ontsnapte Danny Hoesen landde recht in de handen van Robbin Ruiter. Daarna drukte Utrecht het gaspedaal in, maar Willem Janssen, Yassin Ayoub en Barazite kregen de bal er niet in. Invaller Ruud Boymans, deze zomer van AZ overgekomen, doorbrak de impasse. Hij dook na een lange bal ineens op voor Padt en maakte het koeltjes af.

Een dommige sliding van Christian Kum op de benen van Jarchinio Antonia bood Groningen na 69 minuten de gelegenheid langszij te komen. Ruiter voorkwam dat door de strafschop van Tjaronn Chery knap uit zijn doel te ranselen.

Door de stand gedwongen probeerden de bezoekers het in de slotfase nog wel, maar veel had het niet om het lijf. Namens de thuisploeg joeg de doelgerichte Boymans de bal bij zijn tweede mogelijkheid net over het doel.