NOS SportAangepast

Golfer Luiten pakt zege in Wales

Joost Luiten heeft voor de vierde keer een toernooi op de Europese tour gewonnen. De golfer uit Bleiswijk greep met een totaal van -14 de zege op het Wales Open in Newport.

Luiten begon al als koploper aan de laatste dag, met twee slagen voorsprong op de Ier Shane Lory. Omdat beiden al snel in de fout gingen, werd het een spannende slotronde. Luiten maakte twee bogeys op de eerste holes en moest de koppositie daarna delen. Hij hield het hoofd echter koel en na acht keer een par sloeg hij toe met twee birdies.

Toch nog spannend

Op de veertiende hole moest Luiten weer een bogey slikken, maar een hole later herstelde hij zich. Een eagleputt ging nog net mis, maar zijn birdieputt vond wel de hole. Met twee holes te gaan en een voorsprong van twee slagen, leek de zege binnen. Toch werd het nog spannend.

De Engelsman Tommy Fleetwood kwam dankzij een eagle en vier birdies op de laatste vijf holes op één slag van Luiten. Onze landgenoot begon op de laatste hole (par-5) met een enorme afzwaaier en z'n tweede bal belandde in de rough. Vervolgens sloeg hij zijn bal toch op de green en na twee putts kon hij de overwinning vieren.

"Ik had niet de start die ik wilde en dan weet je dat het zwaar gaat worden. Maar ik ben rustig gebleven, heb gewacht om mijn kansen en gelukkig kon ik op de backnine toch nog wat birdies maken", aldus Luiten, die eerder de beste was op het Iskandar Johor Open (2011), het KLM Open (2013) en het Lyoness Open (2013).

Vierde toernooizege

Voor de beste Nederlandse golfer is het de vierde zege op de Europese Tour. Daarmee heeft hij in zijn eentje net zoveel overwinningen behaald als de andere Nederlandse golfers samen. Rolf Muntz, Maarten Lafeber en tweevoudig toernooiwinnaar Robert-Jan Derksen waren zijn voorgangers.

De eerste overwinning behaalde Luiten drie jaar geleden in Maleisië. Vorig seizoen was voor hem zeer succesvol met de zege op het Oostenrijks Open en als klapstuk natuurlijk de titel voor eigen publiek op het KLM Open.

Dit jaar stond voor Luiten eigenlijk in het teken van de Ryder Cup. Hij wilde op het Schotse Gleneagles dolgraag meedoen aan de prestigieuze wedstrijd tussen Europa en Amerika, die volgend weekend gespeeld wordt. De vorm van vorig seizoen wist Luiten echter niet mee te nemen naar de strijd om tickets voor het Europese team. De Bleiswijker miste rechtstreekse kwalificatie en kreeg ook geen wildcard van de Ierse captain Paul McGinley.

Gek genoeg wist hij na het verwerken van die teleurstelling zijn topvorm te hervinden. Op het KLM Open had hij lang uitzicht op titelprolongatie, maar moest Luiten uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl