NOS SportAangepast

Honkballers pakken Europese titel

De Nederlandse honkballers zijn in het Tsjechische Brno voor de 21ste keer Europees kampioen geworden. Oranje was in de eindstrijd met 6-3 te sterk voor aartsrivaal en titelverdediger Italië.

Oranje was zaterdag in het laatste duel in de finalegroep oppermachtig tegen de tienvoudig kampioen. Zondag ging het na vijf superieure innings nog bijna mis.

De bijna 40-jarige Rob Cordemans, die Oranje in 2011 de wereldtitel bezorgde, had de Italiaanse hitters aanvankelijk in zijn zak en Oranje nam door homeruns van Randolph Oduber (1ste inning) en Kalian Sams (2de) een 2-0 voorsprong. In de vierde inning kreeg Italië alle honken bezet, maar een strike-out van Cordemans redde Oranje.

Pitcher Bergman in de problemen

In de gelijkmakende slagbeurt liep Nederland uit naar 4-0 dankzij homeruns van Curt Smith en opnieuw Sams.

Cordemans maakte in de vijfde inning plaats voor David Bergman. Die had het meteen lastig: in de zesde inning werd hij nog gered door een mooi dubbelspel (waarna het 5-0 werd door Hainley Statia), maar in de zevende stroomden de Italiaanse honken vol (drie keer vier wijd) en scoorden Mario Chiarini en Erick Epifano.

Met alle honken bezet werd Tom Stuifbergen op de heuvel gezet. Die raakte Allessandro Vaglio (5-3), maar voorkwam met een strike-out verdere schade. Daarna gaf Stuifbergen niets meer weg en zorgde Smith met zijn tweede homerun voor 6-3.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl