NOS VoetbalAangepast

Rotterdam baalt, Ajax schaamt zich

Terwijl Fred Rutten en Frank de Boer elkaar na afloop van de klassieker de hand schudden, kwamen zij beiden tot één conclusie: Feyenoord deed zichzelf tekort, Ajax was de gelukkige winnaar. De onterechte nederlaag kwam hard aan in de Kuip, waar Feyenoord verzuimde het overwicht uit te drukken in de score.

Een benutte vrije trap van Ricardo van Rhijn bleek doorslaggevend. "Ik heb het nemen van vrije trappen de afgelopen weken opgepakt na de training. Op momenten dat het rustiger was, besloot ik te gaan oefenen", bekende de matchwinner na afloop. "Vandaag zie je dat het kunst baart. Ik wilde niet te veel kracht zetten en hij spatte heerlijk van mijn voet."

Van Rhijn kon echter niet ontkennen dat het een gestolen zege was. "In de eerste helft gingen we veel te veel met hun spel mee. Zij moeten het hebben van hun strijd, terwijl wij het moeten hebben van het voetballen. We zochten vaak de te gemakkelijke oplossing. De bal een peer geven en het Kolbeinn Sigthórsson maar uit laten zoeken. Dat is niet de manier. Zij hebben de meeste kansen gehad en hadden het ook verdiend te winnen."

Reactief

Die mening was ook zijn trainer Frank de Boer toegedaan. "Feyenoord was in alle opzichten beter. Wij speelden heel erg reactief. En als je reageert op de situatie, dan ben je altijd te laat. Je moet anticiperen en een stap eerder zijn", aldus De Boer.

"We zijn niet eens aan voetballen toe gekomen. Feyenoord verdiende meer en er is duidelijk nog veel werk aan de winkel. En niet zo weinig ook. Het was zeer matig en dan druk ik me nog voorzichtig uit. De winst is het enige wat telt, maar als je uiteindelijk kampioen wilt worden, dan zal het echt een stuk beter moeten."

Wil opgelegd

In contrast met het matige spel van Ajax, stond het hoopgevende spel van het verliezende Feyenoord. "Je moet mensen wat bieden en ik denk dat het een leuke klassieker was. We hebben de tegenstander onze wil opgelegd en hebben hen gedwongen een spel te spelen wat zij niet prettig vinden. We moesten onszelf alleen belonen en dat hebben we niet gedaan", oordeelde Rutten.

"We hebben ver van het doel gespeeld in een grote wedstrijd en hebben er heel erg veel energie in gestopt. Dat we voetballend zo de overmacht hadden, dat is als coach heel prettig om te zien."

Pikant

Voor Kenneth Vermeer betekende het zijn eerste klassieker in het shirt van Feyenoord. Een klassieker waaraan hij geen goede herinneringen zal bewaren. "Ajax was de hele wedstrijd aan het verdedigen en kwam er eigenlijk niet aan te pas. We waren scherp, fris en speelden met druk vooruit. Ik weet niet hoeveel kansen we hebben gehad, maar in ieder geval een aantal honderd procent kansen", aldus Vermeer, die nog met een knipoog refereerde aan het doelpunt van Van Rhijn.

"Normaal gesproken schiet hij ze niet zo. Dat hij er uitgerekend vandaag zo in gaat. Ik weet dat hij ze over het algemeen altijd naast schiet." Zijn collega was ook duidelijk in zijn commentaar. "Dit was de slechtste wedstrijd in mijn vier jaar bij Ajax", zei Jasper Cillessen met een alles verradende glimlach.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl