NOS NieuwsAangepast

Samsom: bestrijd IS met mandaat

Terreurgroep Islamitische Staat moet bestreden worden, maar wel met een volkerenrechtelijk mandaat. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom gezegd in het tv-programma Buitenhof.

"IS houdt zich niet aan landsgrenzen en moet bestreden worden, als je ziet hoe beestachtig zij te keer gaan", zei Samsom. Maar Nederland doet, als het aan de PvdA ligt, niet mee aan militaire acties tegen IS als daarvoor geen groen licht komt van de Verenigde Naties. "Ik sluit uit dat wij meedoen zonder mandaat", aldus Samsom.

Ingewikkelder

In Irak worden al geregeld luchtaanvallen uitgevoerd op IS. De Iraakse regering heeft om zulke luchtsteun gevraagd. In Syrië, waar onder meer het IS-bolwerk Raqqa ligt, is militair ingrijpen veel ingewikkelder. Daarvoor zou een volkenrechtelijk mandaat nodig zijn.

Vrijdag zei premier Rutte al dat Nederland niet meedoet aan acties tegen IS in Syrië als daarvoor geen mandaat is. Hoe Nederland precies gaat bijdragen aan de strijd tegen de jihadisten, is nog niet duidelijk.

Algemene Vergadering

In New York wordt komende week de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voortgezet. Daarna zou in de VN-Veiligheidsraad gewerkt kunnen worden aan een resolutie die internationale acties tegen IS mogelijk maakt.

Bij de Algemene Vergadering komen vertegenwoordigers van alle 193 VN-lidstaten bij elkaar. De opmars van IS staat er hoog op de agenda. Namens Nederland gaan premier Rutte en de ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Hennis (Defensie) naar New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl